Merkezi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sunum yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sunumunda Halkların Demokrat Partisi’ni (HDP) hedef aldı.

Soylu, daha önce birçok kez söylediği gibi PKK’yi bitireceğini öne sürdü.

Geçtiğimiz yıl sunumunda PKK’ye katılımın 52 olduğu, yurt içinde 320 PKK’li kaldığını söyleyen Soylu, bu yıl PKK’ye katılımın 48 kişi olduğunu, PKK’li sayısının ise 180’e düştüğü iddialarında bulundu.

Soylu, HDP Diyarbakır İl Örgütü önüne getirilen aileler üzerinden de HDP’yi hedef aldı. Soylu’ya yanıt veren HDP’li Garo Paylan “Yalan, iftira atıyorsun, provokasyon yapıyorsun. Bu ülkenin başında en büyük bela sensin. AKP’den IŞID’e eleman gönderiyorsunuz desek olur mu” dedi.

Milletvekilleri “IŞİD’in hesabını verin” diyerek, tepki gösterdi. Söz isteyen Paylan’a Meclis Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz tarafından verilmedi. Görev gereği olması gereken tarafsızlığını korumayan Yılmaz, sunum ardından söz vereceğini söyledi.

KOMİSYON BAŞKANI

Soylu sunumunda uyuşturucu ile ilgili yapılan operasyonları anlattı. Uyuşturucuya dair verileri paylaştığı sırada bir kez daha sataşan Soylu, “Oradan laf atıyorsunuz” dedi. Paylan da “10 bin doları söyle beyefendi” sözleriyle yanıt verdi.

Soylu, “Gazi Meclis’e saygınız varsa Kılıçdaroğlu’nun bundan iki yıl önce söylediği bu Meclis’te Bylock kullanan vekillerinin teker teker açıklamayan” sözlerine milletvekilleri “açıkla açıkla” diye yanıt verdi.

Bir kez daha milletvekillerine söz vermeyen Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz, “Zaman zaman çok ağır eleştiriler yapıyorsunuz. Karşı tarafta cevap vermek zorundadır. İkili diyaloga girersek kaliteli müzakere ortamı sağlayamayız. Herkes sesini değil, sözünü yükseltsin” dedi.

Bakan Soylu’yu uyarmayan Komisyon Başkanı Yılmaz’a, “Bakanı niye uyarmıyorsunuz” diye tepki gösterdi.

SOYLU’YA DESTEK AKP’LİLERDEN

Soylu ise kendini “Bir değil birçok kez laf atıldı. Metnimden çıkmak istemiyorum. Gerginlik var. Bana laf atılmazsa sunumunu yaparım” dedi. Milletvekillerinin tepki üzerine AKP’li milletvekilleri bakan Soylu’ya destek vererek, muhalefet milletvekillerinin sözünü keserek, “Hala laf atıyor” sözleriyle seslerini yükseltti.

Türkiye İşçi Partisi (TİP), devlet bağlantılı çete yöneticisi Sedat Peker’in açıklamaları ile ilgili olarak hazırlanan araştırma raporu Soylu’ya verdi. Soylu, kısa bir süre kitaba baktı.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı