HDP’li Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Meclis kürsüsüne Amedspor’un formasıyla çıkarak, Devlet Bahçeli’nin sözlerine “Amed de vardır, Amedspor da. Diyarbakır da bizimdir, Amed de bizimdir. Gelin, bu oyunları bozalım” yanıtını verdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Meclis Genel Kurulu’nda Bursa’da Amedspor’a yönelik ırkçı saldırıya ilişkin konuştu. Paylan, “Bursaspor’un irfanı, Bursa’nın irfanı depremzede Amedspor’u ‘Geçmiş olsun!’ pankartıyla karşılardı ama orada örgütlü bir provokasyon devreye geçti. 1990’lı yılların sembolü olan Beyaz Toros’un pankartını açtılar ve Amedsporlu futbolculara bıçaklar atıldı, mermiler atıldı, binlerce yabancı madde atıldı. Maçtan bir önceki gece sabaha kadar da otelin önünde örgütlü bir provokasyon sahneye konuldu” dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “Bursaspor taraftarlarını millî duruşlarından dolayı tebrik ediyorum” sözlerine ilişkin ise Paylan, şunları dile getirdi:

Bunu yalnızca kınamak yetmez AKP Grubu, gereğini yapmalısınız. 9 kişi gözaltına alındı, sayın Devlet Bahçeli’nin açıklamasından sonra bir baktı ki 9’u birden bırakıldı. Diyorsunuz ki, ‘yargı bunun üzerine gidecek’ Yargı gidebiliyor mu? Gidemiyor. Önerge verdik burada, önergeyi reddettirdiniz. Gelin, bu oyunu bozalım, bunlar karanlık tezgâhlardır. Bunun için bir siyasi iradeye ihtiyaç var. Bu karanlık, örgütlü provokasyonun üzerine gitmeye ihtiyaç var.

Paylan, “Amedspor Amed’in gururudur. Ben bir Amed milletvekiliyim ve Amed de vardır, Amedspor da vardır. Diyarbakır da bizimdir, Amed de bizimdir. Gelin, bu oyunları bozalım, bu tezgâhları bozalım ve sporun kardeşlik hukuku içinde yürümesini sağlayalım ve seçim öncesi bu karanlık tezgâhları boşa çıkaralım” diye konuştu.

Kimsenin 'Efendim bir grup milliyetçi genç bir araya gelmişler, böyle bir şey yapmışlar' sözüne inandıramayacağını dile getiren Paylan, “Türkiye’nin siyasi tarihi bize bunu inandıramaz. Kesinlikle bu işin arkasında karanlık güçler var ve bu karanlık güçleri ortaya çıkarmak için de harekete geçmeyen bir iktidar anlayışı var. Bursa’da gece otelin önüne güruh geliyor, protesto gösterileri yapıyor, ırkçı sloganlar atıyor. Bursa Valisi nerede? Bursa Emniyet Müdürü ne yapıyor? Biz bir basın açıklaması yapmaya kalksak binlerce polisi oraya gönderen valiler, emniyet müdürleri ne yapıyor? Yol veriyorlar. Emniyet araçları orada olduğu hâlde müdahale etmiyorlar” değerlendirmesinde bulundu. (