Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri hakkında, partinin “Demokratik Mücadele Programı” kapsamında Hakkari ve İstanbul’dan Ankara’ya yapılan ‘Demokrasi Yürüyüşü’ne katıldıkları gerekçesiyle fezleke hazırlandı. Partinin Dersim Milletvekili Alican Önlü ve Iğdır Milletvekili Habip Eksik hakkında, yürüyüşe katıldıkları gerekçesiyle dokunulmazlıklarının kaldırılması talebiyle hazırlanan fezlekeler Meclis’e gönderildi.

Fezlekelerin gerekçesinde, şu ifadeler yer aldı:

“‘Demokrasi Yürüyüşü’ adı atında çeşitli illerden başlanılarak Ankara ilinde sona erecek, protesto eyleminde çok sayıda HDP milletvekilinin aralarında bulunduğu yaklaşık 20 araçlık konvoyun Batman ili istikametinden Diyarbakır ili Bismil ilçesine intikal etmesi üzerine; Bismil İlçe Emniyet Müdürlüğü görevlilerince yapılan tüm ikazlara rağmen (Bismil) Fırat Mahallesi Dicle Caddesi üzerinde ısrarla gerçekleştirilmek istenilen protesto eylemine 27. Dönem milletvekili Alican Önlü’nün katılım sağladığı tespit edildi.”

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre her iki milletvekiline “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu”na muhalefet ettikleri ileri sürüldü.  

NE OLMUŞTU?

HDP, 1 Haziran’da açıkladığı “Hep Birlikte Mücadele” tutum belgesiyle sahaya inmeyi planlarken 4 Haziran’da DTK Eş Başkanı ve HDP Hakkâri Milletvekili Leyla Güven ile HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları’nın vekilliklerinin düşürülmesi üzerine süreci hızlandırdı. Güven ve Farisoğulları’nın tutuklanmasını “siyasi darbe” olarak tanımlayan HDP, 15 Haziran’da Edirne ve Hakkari’den Ankara’ya “Demokrasi Yürüyüşü” başlattı.

Yürüyüş 17 Haziran’da ulaştığı Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde halk tarafından coşkuyla karşılanmıştı. Halkı selamlamak isteyen HDP’liler, polisin gazlı müdahalesine uğradı. Hakkında fezleke hazırlanan HDP’li Önlü ve Eksik ile birlikte çok sayıda milletvekili polis tarafından darp edilmişti.