Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt Milletvekili ve HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Besime Konca, Meclis Genel Kurulu'nda AKP hükümetinin darbe girişimine ilişkin araştırmalar yapmadığını savundu.

HDP'li Besime Konca, darbenin araştırılmadığını belirterek “Şimdi, darbenin araştırıldığı, cemaatle mücadele edildiği söyleniyor. Bugün yapılan cemaatle mücadele değil adeta bu zihniyetle, cemaatle, darbeyle yarıştır” dedi.

Konca'nın açıklamarında şunları ifade etti:

“AKP Hükumeti çok rahat, açık bir biçimde önce suçları Meclis'e getiriyor, bunun için yasa çıkarıyor; sonra, bu suçları işleyecek olanları, bundan görevli kıldıklarını, sorumlu kıldıklarını korumak için tekrar yasa çıkarıyor. İşte, bu hükumet anayasal, yasal, siyasal, hukuki bir hükumet olmaktan çıkmıştır ve son hâliyle, olağanüstü hâl ilanıyla, kanun hükmünde kararname çıkarma yöntemiyle bu hükumet hükumet olmaktan çıkmıştır. Bir gayrinizami, bir antidemokratik, bir hukuk dışı örgüt hâline, teşkilat hâline gelmiştir.

'HÜKÜMET DARBECİLERLE MÜCADELE ETMİYOR YARIŞIYOR'

“Şimdi, darbenin araştırıldığı, cemaatle mücadele edildiği söyleniyor. Bugün yapılan cemaatle mücadele değil adeta bu zihniyetle, cemaatle, darbeyle yarıştır. Bugüne kadar cemaatin nasıl büyüdüğünü, nasıl kendi referansları altında geliştiğini herkes biliyor. Hani, "sızma" diyorlar ya aslında sızmamıştır. Hükumetin garantörlüğünde gelişmiştir, yaygınlaşmıştır.

“Evet, kısmen bize sızma olarak niye yansıyor? Çünkü biz cemaati takip eden, Gülen'in vaazlarını dinleyen bir toplum değildik. Ama biz yıllardır, on dört yıldır "Tek başına hükumetim" diyen bu hükumeti dinliyoruz ve bugün hükümetin yaptıkları bu cemaatin yaptıklarından, darbecilerin yaptıklarından çok daha fazladır.

“Mesela Cemaatten biri bile çıkıp "Ben madam gibi öleceğime adam gibi ölürüm." demedi, "Başka bir cümle kuracaktım, kalsın." demedi, kadınlara her türlü hakareti onlarca, yüzlerce televizyon canlı canlı vermedi, kadına karşı işlenen cinayetleri, Cizre'de, Sur'da, Nusaybin'de yapılanları da. O zaman da kanun çıkardınız askeri, polisi korumak için, suçlardan bertaraf etmek için ama dönüp size darbe girişiminde bulundular ve bugün yine aynı şeyi yapıyorsunuz. Suçluları korumak için yasalar çıkarıyorsunuz.” (Demokrat Haber)