HDP’li Filiz Kerestecioğlu, kadınların sorunlarını dile getirdiği sıra kahkaha atan AKP’li vekile, "Şaka mı yapıyorum. Kadınlar ölüyor, tacize uğruyor diyorum” diyerek tepki gösterdi.  

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bütçesi görüşülmeye başlandı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın sunumu ardından muhalefet partileri bütçeye dair söz aldı. HDP grubu adına Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran konuştu. Başaran, bütçe görüşmelerinde kadın milletvekillerine ek süre verilmesi gerektiğini söyledi. Başaran, “Bütçenin tamamında genel bir eleştirimiz vardı. Bu bütçe de AKP’nin önceki dönem bütçeleri gibi savaşa, ranta, yandaşa ayrılmış toplumun her kesiminin aldığı ve kadınları kapsayacak bir bütçe olmadığını bir kez daha gördük. Kadın bakanlığı kaldırıldı ve aile içerisine sıkıştırıldı. Bütün politikalarda olduğu gibi kadını eş, bacı, kardeş gibi görüp ama birey olarak görmezden gelen ve kadın namına hiçbir politikanın geliştirilmediği bir bütçe ile karşı karşıyayız” dedi.

Daha önce bakanlıkların bir arada olduğunu, Aile Politikaları ve Çalışma Bakanlığı’nın bir arada iken bütçenin yüksek göründüğünü ama bakanlıklar ayrıldığında yüksek görünen bütçenin esasının ortaya çıktığına dikkat çeken Başaran, “Sadece bakanlığa verilen bütçede azalma olmadı. Bakanlıkta çalışan kadın sayısında da ciddi bir düşüşün olduğunu görüyoruz. Bakanlıkta çalışan kadın sayısı 5,5’e düştü. Biz, kadınların eğitimden, sağlıktan yaşamın her alanında pay alabileceği üzerine çokça çalışma yaptık. 18 ilde kadınlarla bir araya geldik. Her kesimde kadınların bize ifade ettiği tek şey; geleceklerini göremedikleriydi” diye belirtti.

KADINA AYRILAN KALEMLER AZ 

Kadınların zorlukları aşabilecekleri, eşit bireyler halinde yaşayabilecekleri bir bütçeleme yönteminin olmadığına dikkat çeken Başaran, “Aile bakanlığının içerisinde kadınlara ayrılan kalemler çok az. Bu ülkede kadınlar büyük zorluklar yaşıyorlar. 2016’da belediyelerimize kayyım atanmasıyla beraber aslında kurumların birçoğunun kapısına kilit vurularak, kadınlar bu mekanizmalardan da mahrum edilmiş oldu. Bu mekanizmaların, farklı kimliklere göre biçim almaması ve anadilde bir hizmet vermemesi kadınların ölümüne neden oldu. Bunlardan bir tanesi Fatma Altınmakas’tı. İçişleri Bakanlığı’nın KADES uygulamasında Kürtçe butonun olmaması, eşit olmayan bir uygulamanın sadece kadını değil farklı kimlikler açısında da yoğun hissedildiğini gösteriyor” ifadelerini kullandı.

HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu da, “Biz kadınlar bugünlerde ‘seç beğen al’ şeklinde çirkin bir siyaset anlayışıyla karşı karşıyayız. Bu yolları bu taşlarla döşeyenlerle kadınlar olarak çok daha fazla uğraşmak durumunda kalıyoruz” diye konuştu.

KADINLAR ÖLÜYOR!

AKP’li erkek bir vekilin yüksek sesle telefonda görüşme yapmasıyla konuşması bölünen Kerestecioğlu, bu duruma tepki göstererek, “En ufak bir şeyde saygı saygı diye bağırıyorsunuz. Burada konuşma yapıyoruz. Şaka mı yapıyorum. Kadınlar ölüyor, tacize uğruyor, yoksul diyorum” şeklinde konuştu. Kerestecioğlu’nun duruma itiraz etmesi üzerine komisyonda gerilim yaşandı. 

Ardından konuşmasına devam eden Kerestecioğlu, kadınların maruz kaldığı sorunları ve buna dair çözümsüzlükleri değerlendirerek İstanbul Sözleşmesi’ni yeniden getireceklerini vurguladı.

Kaynka: MA