HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak ve Urfa Milletvekili Osman Baydemir’in milletvekilliklerinin düşürülmesine ilk tepki Meclis Genel Kurulundan geldi.

HDP Meclis Grubu, Genel Kurulu terk etti. HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, Genel Kurul’dan ayrılmadan önce yaptığı konuşmada şu değerlendirmelerde bulundu: 

Bugün yine tarihi bir gün yaşıyoruz. Vekillerimiz Osman Baydemir ve Selma Irmak'ın vekilliklerinin düşürülmesine ilişkin sunuşlar elinizde. İşte bu, bu Meclis’e öylesine yakıştı ki o kadar olur; gerçekten çok yakıştı. 

Birazdan oylayacak ve halkın iradesini bir kez daha hiçe sayacaksınız. Yani siz, halka diyorsunuz ki "Seçin, seçin, seçim yapalım ama biz sizin iradenizi tanımayız." Aynen söylenen budur. Hatta öyle aceleniz varmış ki elimdeki yazıda adli sicil kaydına işlenmiş anayasal engel olmasına rağmen, diyor ki: "Şahsın adli sicil kaydı vardır”. "Ey hukukçular" demek istiyorum, sizler de tarihe geçtiniz, sizler de bu dönemin tarihine aynı şekilde bu iktidarla birlikte geçtiniz.

Osman Baydemir'in, Selma Irmak'ın bir kaydı vardır ama o kayıt adli sicil kaydı değildir. O kayıt, halkların, Türkiye halklarının, Kürt halkının kalbine kazınmış bir kayıttır. “Vekillerimiz irademizdir” kaydıdır bu, vekillerimiz irademizdir.

SEÇİMLERE GİDERKEN BİLE VEKİLLİK DÜŞÜRECEK KADAR ACİZSİNİZ

Panik halinde seçime gitme kararı aldınız ve seçime giderken bile vekillerimizin vekilliğini düşürmeye yeltendiniz çünkü acizsiniz, evet. Nasıl ülkenin değil, kendi bekanızı düşünerek seçim kararını aldıysanız aynı acziyet içerisinde bir kez daha seçmen iradesini tanımıyorsunuz, bugün bunu tescil edeceksiniz.

Bu ülkede sizin adli ve siyasi kaydınız nedir biliyor musunuz? Acziyet, acziyet, acziyet; kaydınız budur, aynen budur kaydınız. Halkların tarihine, bu ülke tarihine bu şekilde geçecektir bu kayıt, acziyet olarak geçecektir ve 24 Haziranda bu ülkenin halkları, tüm demokratik güçleri hep birlikte size cevaplarını verecek. O cevap ne olacak biliyor musunuz? "Faşizme hayır" olacak, o cevap "özgürlük" olacak, o cevap "demokrasi" olacak. Geldiğiniz gibi değil, çok daha acziyet içerisinde ve belki arkanıza bakamadan gidiyor olacaksınız. Sizlere hayırlı olsun. 

Burada durmamızı gerektiren, yüzümüze okunmasını gerektiren bir karar yoktur ortada. Söz konusu olan, halkın kararıdır, halk onları seçmiştir, kararını vermiştir ve bundan sonra da yine aynı şekilde kendi vekillerini seçecektir.