Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 21 kadın milletvekili, İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı'nda yaşanan çocuk istismarına ilişkin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık ve Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un yanıtlaması istemiyle Meclis’e 105 soru önergesi sundu. Beş isme toplam bin 71 soru yöneltildi.

‘H.K.G. VAKASININ ÜSTÜ ÖRTÜLECEK Mİ?’

Cinsel istismara ilişkin HDP’li Milletvekilleri, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a 24’er soru yöneltti. Sorulardan bazıları şöyle sıralandı:

- Daha önce, tarikat, cemaat ve vakıflarda yaşanan tecavüz, istismar, şiddet ve baskı suçlarında olduğu gibi, 6 yaşından itibaren sistematik biçimde cinsel şiddete maruz kalan H.K.G. vakasının üstü örtülecek midir?

- Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak, 6 yaşındaki çocukları evlendiren, istismarı meşrulaştıran Hiranur Vakfı’nın kapatılması ve yetkililer hakkında yasal işlemlerin başlatılması için herhangi bir talimat verdiniz mi?

- Çocuklara yönelik istismar suçunu işleyen vakfın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel, Fatma Gümüşel ve Kadir İstekli’nin tutuksuz yargılandığından haberdar mısınız?

- Vakfın Suriye’den “eğitim amaçlı” öğrenci getirmesi konusunda herhangi bir yasal işlem başlatılacak mıdır? Bu amaçla Suriye’den getirilen çocuk sayısı kaçtır?

- Türkiye’de faaliyet gösteren kaç tarikat cemaat ve vakıf vardır? Bu tarikat, cemaat ve vakıflara iktidar tarafından verilen ayni ve nakdi destekler nelerdir?

- Yerellerde kurulan “Evlilik Okulları”nın özellikle kız çocuklarının yaşamdan koparılmasına olan etkisinin önüne nasıl geçeceksiniz? Bu okulları kapatacak mısınız?

- Ensar Vakfı’nda yaşanan çocuk istismarı suçunun ardından dava nasıl kapatıldı? Bu nedenle kaç kişi yargılandı ve kaç kişi mahkûm edildi? Ensar Vakfı’na yönelik ne gibi yaptırımlar hayata geçirildi?

‘VERİLER NEDEN AÇIKLANMIYOR?’

HDP’li vekillerin sorularına yanıt talep ettiği bir diğer isim Adalet Bakanı Bekir Bozdağ oldu. Bakan Bozdağ’a 21 farklı önergede 6’şar soru yöneltildi. Milletvekilleri, “Çocuğun beyanına rağmen neden ilk ihbarda soruşturma açılmamıştır”, “Türkiye’de çocuk istismarına dair verileri açıklamaktan sorumlu olan Adalet Bakanlığına bağlı Adli Sicil ve İstatistik Müdürlüğü 2017’den beri verileri neden açıklamamaktadır”, “2017 yılından beri yargıya intikal eden çocuk istismarına ilişkin vaka sayısı kaçtır” sorularının yanıtlarını istedi.

‘İSTANBUL SÖZLEŞMESİ FESHEDİLDİKTEN SONRA ARTIŞ OLDU MU?’

21 kadın milletvekilinin soru önergesi ilettikleri bir diğer Bakan da Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık oldu. Yanık’a yönlendirilen sorulardan bazıları şöyle oldu:

- Türkiye’de son 5 yılda, 18 yaşından küçük kaç çocuk imam nikâhı ile evlendirilmiştir? Bu sebeple cinsel istimara uğrayan çocuklara ilişkin yargıya intikal etmiş kaç davaya müdahilsiniz?

- Hem fiziksel, cinsel veya psikolojik şiddetin doğrudan mağduru olan çocukları hem de ebeveynleri arasında bu tür şiddete tanık olan çocukları korumayı hedefleyen İstanbul Sözleşmesi’nin geri getirilmesi için bir çalışmanız olacak mıdır? Sözleşmenin feshedilmesi sonrası bu suçlardaki artış oranı nedir?

- Bakanlığınızın denetimi ile okullarda çocukların cinsel istismardan korunması adına bir eğitim yapılacak mıdır?

- Çocuklara yönelik şiddete karşı faaliyet yürüten kurumların kapatılmasının ardından artan tarikat, cemaat ve vakıflarda yaşanan çocuk istismarına karşı nasıl bir önlem planınız olacaktır?

‘HİRANUR VAKFININ BAKANLIK İLE YÜRÜTTÜĞÜ PROJELER NELER?’

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a da 5’er soru yöneltildi. Milletvekilleri, “Hiranur Vakfının Milli Eğitim Bakanlığı ile ‘iş birliği’ içinde yürüttüğü eğitim projeleri nelerdir”, “Hangi okullarda bu projeler yürütülmüştür/yürütülmektedir”, “Vakıf Sancaktepe Valisi, Şanlıurfa Valisi ve Sancaktepe Belediye Başkanı ile hangi yardımlaşmaları gerçekleştirmektedir”, Yöneticilerin dini bir cemaat ile bu kadar içli dışlı olması mülki amir sıfatı ile örtüşmekte midir” sorularının yanıtlarını talep etti.

KEMİK TESTİ SAHTEKARLIĞI

Soru önergesi iletilen bakanlıklardan biri de Sağlık Bakanlığı oldu. Bakan Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle sunulan önergelerde şu sorulara yanıt arandı:

- 17 Ağustos 2012 hastanedeki muayenesinden sonra çocuk istismarını tespit eden doktor tarafından polise haber verilmesinin ardından devam eden süreçte kemik testi sonucunu manipüle edenler kimlerdir?

- Hastanedeki sağlık personelinin kemik testi sahtekârlığında bir ihlali olmuş mudur? Olmuş ise bu personeller hakkında bir işlem yapılmış mıdır?

- Son 5 yılda, çocuk istismarı başta olmak üzere çocuklara yönelik şiddet dolayısıyla hastanelere sağlık hizmeti için başvuran 18 yaş altı kişi sayısı kaçtır? Kaç çocuk gebelik dolayısıyla hastaneye başvurmuştur? 

Kaynak: Gazete Duvar