HDP Şırnak Milletvekili Aycan İrmez, Meclis Genel Kurulunda yaptığı konuşmada Şırnak'taki yaşanan maden faciasıyla ilgili konuştu.

İrmez, 8 işçinin hayatını kaybettiğifacianın sorumlusu olarak Şırnak Valiliğini gösterdi. İrmez, "Redevans sözleşmesi hükümlerine göre sahada yapılan işletmecilik faaliyetlerinden Şırnak Valiliği İl Özel İdaresi sorumludur. Bu da yaşanan cinayetlerin sorumlusunun Şırnak Valiliği olduğunu gözler önüne sermektedir. Ayrıca, üretilen kömür yasal yollardan farklı alanlarda kullanılmak üzere ve yetkililerin bilgisi dahilinde satışa sunulmaktadır" dedi.

İrmez'in konuşmasından satırbaşları şöyle: 

Şırnak merkez-Cizre kara yolu üzerinde bulunan 1 no.lu kömür ocağında meydana gelen maden faciasında 8 maden işçisi yaşamını yitirdi. Ne yazık ki 8 canımızı kurban ettiğimiz Şırnak'taki maden faciası ilk değil. Hükümetin işvereni kollayıp koruduğu, yaşamın değil kârın önemsendiği, yeterli denetim mekanizmalarının devreye konulmadığı ve yetkililer tarafından gerekli tedbirlerin alınmadığı hâlihazırdaki yanlış politikalarıyla son olacak gibi de görünmüyor.

Son yıllarda madencilik sektöründe işçi kıyımına dönüşen cinayetlerde Soma'da 301, Ermenek'te 18, Siirt Madenköy'de 16 ve en son Şırnak'ta 11 işçi yaşamını yitirdi. Son iş cinayetiyle birlikte Şırnak'ta son dört yılda yaşamını yitiren maden işçisi 19, yaralanan işçi sayısı da 11 oldu. Bu veriler yalnızca kayıt altına alınmış olanlar. Kayıt dışı olanları da hesapladığımızda sayının bundan daha yüksek olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Cudi Dağı'nda 25 bin hektar gibi geniş bir alana yayılan asfaltit madenlerinde 1700'lü yılların koşullarında kazmalarla, el arabalarıyla, gırgırlarla kömür çıkarılmaktadır. Önceki yıllarda da işçi cinayetlerinin yaşandığı bu kömür ocaklarında sorumlular hakkında hiçbir işlem yapılmadığını biliyoruz. 

CİNAYETLERİN SORUMLUSU ŞIRNAK VALİLİĞİ

Türkiye Kömür İşletmeleri uhdesinde bulunan Şırnak sahası, 26 Mart 2002 tarihli sözleşmeyle, Şırnak İl Özel İdaresine redevans karşılığı işletmeye verilmiştir. Redevans sözleşmesi hükümlerine göre sahada yapılan işletmecilik faaliyetlerinden Şırnak Valiliği İl Özel İdaresi sorumludur. Bu da yaşanan cinayetlerin sorumlusunun Şırnak Valiliği olduğunu gözler önüne sermektedir. Ayrıca, üretilen kömür yasal yollardan farklı alanlarda kullanılmak üzere ve yetkililerin bilgisi dahilinde satışa sunulmaktadır. Kaçak olarak nitelendirilen bu ocaklarda üretilen tonlarca kömür TKİ kantarından geçirilip tuğla, çimento fabrikalarında ve çevre illerde yakıt olarak kullanılmak üzere satılmaktadır. İlgili bakanlık bu iş yerinin kaçak olduğunu söyleyemez.

Şırnak'ın önemli geçim kaynakları tarım, hayvancılık ve madenciliktir. Köylerin boşaltılması ve insansızlaştırılmasıyla birlikte tarım ve hayvancılık bitme noktasına gelmiştir. Bu yüzden yaşanan yoğun işsizlik ve yoksulluk nedeniyle Şırnaklılar çok düşük ücretler karşılığında, yerin metrelerce altında çalışmak zorundalar. Hiçbir sosyal güvencesi olmayan yurttaşlarımız bu ölüm kuyularında bile isteye ölüme gönderilmektedir. Tabii bu tablonun asıl sorumlusu Şırnak'a uygulanan özel politikalardır. 

Kâr güvenliği değil, can güvenliği olması gerekir. Ama ne yazık ki AKP Hükûmeti iktidar olduğundan beri hiçbir şekilde insanların yaşamı, hatta bırakın yaşamı, can güvenlikleri dahi söz konusu değildir. Aksi takdirde tüm bu ölümlerin sorumlusu sizlersiniz ve bu ölümlerin vebali boynunuzda kalacaktır.