Şırnak Valiliği'nin “Şırnak ili, merkez ilçesi riskli alana ait kentsel dönüşüm projesi”ni değerlendiren HDP Şırnak Milletvekili Aycan İrmez, proje ile yurttaşları göçertmek istediklerini belirtti.

Cumhuriyet, Gazipaşa, İsmetpaşa, Yeni ve Yeşilyurt mahallelerini kapsayan kentsel dönüşüm kapsamında, “6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların dönüşümü”ne ilişkin herhangi bir ihale başlatılmadan yurttaşlara belgelerin imzalatıldığını belirten İrmez, 12 mahalleden 8’inin büyük oranda yıkıldığını ve halkın bu sebeple barınma sorunu yaşadığını ifade etti. 

YARDIMLARA ENGELLEME

Şırnak’ta yaşanan barınma sorununa ilişkin valiliğin ve devletin diğer yetkili kurumlarının herhangi bir adım atmadığına işaret eden İrmez, “Bugüne kadar ne devletin ne de Şırnak Valiliği'nin halkın barınma sorununa yönelik bir çalışması olmadı. Her ne kadar valiliğin yaptığı açıklamalarda ‘Biz yardım ediyoruz’ denilse de halkımızla birebir yaptığımız görüşmelerden anladığımız ve gördüğümüz kadarıyla bu açıklamalar gerçek dışıdır. Diğer yandan bizim halka ulaştırmak istediğimiz yardımlar her zaman engellemelerde karşılaştı” dedi. 

‘HALKI KANDIRMAYA YÖNELİK BİR SÖZLEŞMEDİR’

Söz konusu projeye ilişkin henüz ihale süreci başlatılmadan halka bir sözleşme gönderildiğini dile getiren İrmez, “Kentsel dönüşüm adı altında hazırlanan sözleşmeyi halkımıza imzalatma çalışmasıyla karşı karşıyayız. Yapılan bu proje hayalidir. Yapılan bu projeden halkımız nasıl yararlanacak? bu proje nasıl uygulanacak? Bu konu hakkında net ve somut bir veri yok. Sadece sözleşmede şu ibare geçiyor. Konut alanının yüzde 100 ve müştemilatın yani konuta eklenti yapılan yerlerin yüzde 50 halka verilecek, ya da verilmeyecek. Sözleşmeye baktığımızda daha çok yuvarlak verilerle halkı kandırmaya yönelik bir sözleşmedir maalesef” diye ifade etti. 

‘HASAR TESPİTİ YANLIŞ YAPILDI’

14 Kasım’da kaldırılan yasak öncesi hasar tespit komisyonlarının mahalleleri dolaştığını ve yurttaşların sonuca itirazı için 2 hafta verildiğini söyleyen İrmez, halkın tespitin yanlış yapıldığı yönündeki yaptığı itirazların sonuçsuz kaldığını belirterek, yapılan uygulamaların halkın mağdur edilmesi için gerçekleştiğini dile getirdi. 
İrmez, “İtirazda bulunan bir yurttaşa ancak 10 metrekare daha eklenti yapabiliriz demişler. Bunu da minnet yapar gibi mağdur yurttaşa söylemişler. Maalesef halkımız bu tür örnekler ve hoş olmayan şeylerle karşılaşmışlar” dedi. 

‘ARSALAR DEVLETE DEVREDİLDİ’

Halkın projeyi kabul etmediğini ve arsalarını geri isteyerek kendi evlerini yeniden inşa etme talebi olduğunu dile getiren İrmez, ancak bu mahallelerin riskli alan olarak ilan edilmesi nedeniyle arsaların devlete devredildiğini söyleyerek, “Burada yapmak istedikleri halkı göçe zorlamaktır. Halkın yaşam biçimi değiştirerek kültürü yok edilmeye çalışılıyor. Yapmak istedikleri konutlarla halkı borçlu bir duruma getirip devlete muhtaç etmeye çalışıyorlar” şeklinde konuştu.