Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Necdet İpekyüz, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesine yanıt geldi.

İpekyüz verdiği önergede Sayıştay’ın 2020 Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı raporuna ilişkin sorular yöneltmiş, önergede, rapora göre, İstanbul Havalimanı’nı işleten Kalyon, Cengiz, Mapa ve Limak’tan oluşan İGA’nın sözleşmeye göre üstlenmesi gereken Gayrettepe metro inşaatındaki bazı kazı işlerini yapmadığı ve bu işlerin metro ihalesini ilan şirket tarafından yapıldığı, buna karşın bakanlık tarafından şirkete yaklaşık 8 milyon euro ödendiği belirtildi.

BAKANLIK PARANIN ALINMADIĞINI KABUL ETTİ

Bakanlığın bu parayı İGA’dan geri almadığına işaret edilen önergede ayrıca Sayıştay raporuna göre, havalimanı yüklenicisi (İGA) ile metro işi yüklenicisinin de aslında aynı firmalardan oluştuğunun altı çizildi.

İpekyüz’ün verdiği önergeyi yanıtlayan Bakan Karaismailoğlu ise yanıtında ödenen paranın henüz geri alınmadığını kabul ederek, “Metro projesi kapsamında bulunan makas yapısının, işin devamı sırasında yapılması gerekliliği ve metro projesinde herhangi bir gecikme olmaması adına, M08 makas bölgesinde arazinin platform kotuna getirilmesi işinin metro yüklenicisi tarafından yapılması ve bu iş karşılığı tutarının görevli şirket tarafından ödenmesi gerektiği şirkete bildirilmiştir. Görevli şirket, söz konusu iş tutarı meblağın kesinleşmesi neticesinde kendilerince ödeneceğini bildirmiş olup, söz konusu işle ilgili tahakkuk işlemlerinin yasal prosedürler çerçevesinde tamamlanmasını müteakip, görevli şirket tarafından gerekli ödeme yapılacaktır” ifadelerine yer verdi.

İPEKYÜZ: DHMİ MÜDÜRÜ, GEÇMİŞTE İGA’NIN ÜST DÜZEY YÖNETİCİSİ

 Artı Gerçek’ten Seda Taşkın’a konuşan İpekyüz, 2020 yılı Sayıştay raporlarını incelediklerinde İstanbul havalimanın yapan İGA firması İstanbul Gayrettepe metroda kazı çalışması yapması gerektiğini ancak Sayıştay raporlarında bunun yapılmadığının ortaya çıktığını belirtti. 

Bakanlığını verdiği yanıta ilişkin konuşan İpekyüz şu ifadeleri kullandı:

“Biz sorduk peki ne oldu? İGA üstlenmesi gereken işi yapmıyor. Yapan kim? İstanbul Gayrettepe metrosunu yapan şirket. O şirket İGA ile aynı ortaklara sahip. Biz beş diyoruz ya o şirketler aynı şirketler. Orada yapmıyor, burada yapıyor. Parayı veren kim, Ulaştırma Bakanlığı. Ne kadar? 8 milyon Euro. Garip olan Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin (DHMİ) müdürü geçmişte İGA’nın üst düzey yöneticisi. Kendi kendine yolsuzluğu en uygun şekilde yapmaya çalışıyorlar. Bu para emeklinin, atanamayan öğretmenin, kadının, çiftçinin, öğrencinin, pazardan peynir alamayan yurttaşın hepimizin cebinden çıkan paradır. Hepimiz soracağız. Bize verdikleri yanıtta da kabul ediyorlar. Bunun hesabının sorulması gerekir.”