Dokunulmazlığı kaldırılarak tutuklanan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Semra Güzel’in ilk duruşması Ankara Adliyesi 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmada Güzel’in avukatlarının yanı sıra HDP milletvekilleri Ayşe Acar Başaran ve Hüseyin Kaçmaz da yer aldı.

Güzel, duruşmaya tutuklu bulunduğu Kandıra F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı.

MAHKEMEDEN SAVUNMAYA ÜÇ AVUKAT SINIRLANDIRILMASI

Duruşma mahkeme heyetinin getirmiş olduğu üç avukat sınırlandırılmasına savunmanın itirazı ile başladı. Güzel’in avukatı Sinem Coşkun, mahkeme heyetinin kararına itiraz etti.

Coşkun, bu sınırlandırmanın Anayasa’nın 36. maddesine ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) bağlayıcı kararlarına aykırı olduğunu belirterek, savunmaya orantısız müdahale anlamına geldiğinin altını çizdi. Coşkun, “Avukat kısıtlama kararı OHAL döneminde KHK ile hüküm haline getirilmiştir” dedi.

Coşkun’un itirazının ardından savcılık müdafilerin, avukat kısıtlamasının mevzuata uygun olduğunu söyleyerek, talebin reddine karar verdi. Mahkeme heyeti de savcılık itirazını onayladı.

AVUKATLARDAN FEZLEKELERE İTİRAZ

Duruşma kimlik tespiti ile devam etti, ilk sözü Avukat Eylem Arzu Kayaoğlu aldı. Kayaoğlu, esasa ilişkin savunmaya geçmeden önce dosya içinde yer alan iki fezlekeye itiraz etti. Bunlardan ilki Adıyaman Başsavcılığı tarafından hazırlanan fezlekeydi. Bu fezlekede Güzel’in milletvekili olmadan önce çekilen fotoğrafları yer alıyordu.

Avukat Kayaoğlu ayrıca, milletvekilliği devam eden bir kişi ile ilgili dokunulmazlığı kaldırılmadan lehte delil toplanamayacağını belirterek, “Anayasanın 83. Maddesine dayanarak iddianamenin durdurulmasını talep etti.

Kayaoğlu, “Anayasanın yapılamaz dediği her şey bu soruşturmada yapılmıştır. Anayasa göre milletvekilleri için dokunulmazlığı devam ederken soruşturma ve kovuşturma açılamaz. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Parlamenter Bürosu bu soruşturmayı yürüterek suç işlemiştir” dedi.

Kayaoğlu, iddianamenin iadesini talep ederek, müvekkilinin kovuşturulmasının durdurulmasını, yasaya aykırı toplanan delillerini iddianameden çıkarılması talep etti.

Savcılık makamı avukatların bu talebini de reddetti. Heyet daha sonra kısa bir ara verdi. Aranın ardından mahkeme heyeti verdiği kararda, SEGBİS ve duruşmaya sunulan evrakların incelenmesine ve iddianamenin durdurulması talebinin ise bir sonraki celsede değerlendirilmesine karar verdi.

GÜZEL: ÇÖZÜM SÜRECİNDE ÇEKİLEN FOTOĞRAFLAR DELİL YAPILIYOR

Öte yandan savcılık Güzel’in tutukluluk durumunun devam etmesini talep etti. Daha sonra Güzel savunmasını yaptı.

Güzel, kamuoyuna yansıyan fotoğrafların milletvekili olmadan önce çekildiğini belirterek, “Bunun tutuklama için delil olduğunu düşünmüyorum. Bazı isimlerin medyada uyuşturucu boranları, suç örgütleri, çocuk istismarcıları ile fotoğrafları yayımlanıyor. Ancak çözüm sürecinde çekilen bu fotoğraflar, tutukluluğuma delil olarak gösteriliyor” ifadelerini kullandı.

Artı Gerçek’ten Seda Taşkın’ın haberine göre Güzel, görüşçüsü olarak yazdığı danışmanlarının cezaevi tarafından kabul edilmediğini belirterek, adli kontrol uygulanmasını istedi. Güzel, gözaltına alınmasına ilişkin de şu ifadeleri kullandı:

“Bir milletvekilinin ters kelepçe ile gözaltına alınması, başının eğdirilmeye çalışılması, basının bu görüntülerden propaganda yapması siyasetin alt malzemesi haline getirilmiştir. Tahliyemi talep ediyorum.”

Avukatların savunmalarının ardından mahkeme heyeti duruşmayı 20 Şubat saat 10.30’a erteledi.

NE OLMUŞTU?

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel’in çözüm sürecinde PKK’li Volkan Bora ile çekilen fotoğrafı iktidar medyası tarafından servis edildi.

Güzel'in hedef hedef gösterilmesinin ardından dokunulmazlığı AKP, MHP, CHP ve İYİ Parti'nin ortak oylarıyla 1 Mart’ta kaldırıldı.

Dokunulmazlığın kaldırılmasının ardından Güzel hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Hakkında yakalama kararı verilen Güzel, 2 Eylül’de İstanbul’da gözaltına alındı.

Güzel hakkında "silahlı terör örgütüne üye olmak" iddiasından 15 yıla kadar hapis cezası istenen iddianame 14 Ekim'de kabul edilmişti.

Güzel'in milletvekilliğinin düşürülmesine dair işletilen süreç ise devam ediyor.