Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parti Sözcüsü Ebru Günay, partinin genel merkezinde yaptığı basın toplantısında Kürt sorununun çözümüne dair açıklamalarda bulundu.

Günay, “Türkiye, demokratik cumhuriyetin kurulacağı ve barış içinde yaşatılacağı bir Türkiye olacak ise en büyük anahtar Kürt sorununun demokratik yollarla çözümünün bir an önce gerçekleştirilmesidir. Kürt sorunu, Kürtlerin siyaset sahnesinin dışına atılmasıyla çözülemez, nitekim çözülemedi de” ifadelerini kullandı.

Kürt sorununun siyaset kurumunun önünde çözülmeyi beklediğini söyleyen Günay’ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

“ÇÖZÜM, DEMOKRATİK SİYASETTE”

“Bu sorunu Kürt halkının seçilmiş iradelerini gasp edip kayyımla veya Meclis'ten geçirilen dokunulmazlık dosyalarıyla çözemediniz, çözemeyeceksiniz. Baskı ve zor aygıtlarıyla çözülemeyeceği çok açık olan bu sorunun çözümü, bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de demokratik siyaset ve müzakeredir.

“Tarihin en ağır yıkımlarından birini yaşamış olan Kürt Halkı, kendisine uygulanan tarihsel kötülüklere karşı, yaklaşık yüz yıldır amansız bir mücadele vermekte ve bugün gelinen noktada her şeye rağmen demokratik, çoğulcu ve halkların birlikteliğini esas alan bir toplumsal yaşamda ısrar etmektedir.

“ZİHNİYET DEĞİŞİKLİĞİ OLMALI”

“Bu sorunun tek çözümü demokratik yol ve yöntemlerle mümkündür. Bunun için olması gereken zihniyet değişikliğidir. Halkları ve inançları dışlayan tekçi yönetim anlayışı Kürt sorununu asla çözemeyecektir. Yüz yıldır tecrübe edilenin bu çözümsüzlük olduğu açıktır.

“Bugün gelinen nokta itibariyle bu sorununu çözememiş bir Türkiye bütün kurumlarıyla bir enkaz haline dönüşmüş durumdadır. Açlık ve yoksulluğun ezber edildiği bir toplumsal yaşama mahkum edilen Türkiye’de, AKP-MHP ittifakı ile yolsuzluk, rant, kayırma politikaları savaş çığırtkanlığı tarafından bastırılmaktadır.

“Barışı, müzakereyi, demokratik yol ve yöntemleri tercih dışı bırakan iktidar anlayışları ile Türkiye geçmişten miras aldığı çözümsüzlük sonucu ortaya çıkan kayıpları geleceğe de bu anlayışla taşımaktadır.

“KÜRTLERİ SİYASETİN DIŞINA ATARAK ÇÖZÜLEMEZ”

“Türkiye, demokratik cumhuriyetin kurulacağı ve barış içinde yaşatılacağı bir Türkiye olacak ise en büyük anahtar Kürt sorununun demokratik yollarla çözümünün bir an önce gerçekleştirilmesidir.

“Kürt sorunu, Kürtlerin siyaset sahnesinin dışına atılmasıyla çözülemez, nitekim çözülemedi de. Bu amaçla şimdiye kadar milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması için TBMM’ye yüzlerce dosya geldi.

“Akıllarda kalanlardan en önemlisi DEP milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasıdır. Bugün bile bu ülkenin hafızasından silinmeyen o görüntüler ülkenin demokrasi tarihine kara bir leke olarak geçmiştir.

“7 HAZİRAN’DA SEÇİM BARAJI AŞILDI”

“HDP’nin kurulmasıyla Kürt siyasal hareketi, sol sosyalist güçler ve diğer toplumsal ittifaklar güçlenerek 7 Haziran’da seçim barajını aşmayı başardılar.

“4 Kasım darbesiyle Eş Genel Başkanlarımız ve milletvekillerimiz tutuklandı. Yeni dönemde de aynı darbe anlayışı devam ederek vekiller yargı kumpaslarıyla düşürüldü.

“Kazandığımız belediyeler kayyımlar eliyle gasp edildi, sayısız parti çalışanımız, yöneticimiz ve üyemiz tutuklandı. Ancak bütün bu darbe ve zulme rağmen HDP halk arasında büyümeye, direnmeye ve bu uzun yolculuğunu sürdürmeye devam etti.”