Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkında, kişilik haklarına yapılan saldırı nedeniyle 20 bin TL manevi tazminat talebiyle dava açtı. Gergerlioğlu, avukatı Bişar Abdi Alınak aracılığıyla Ankara Nöbetçi Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvuruda bulundu.

Başvuru dilekçesinde, Gergerlioğlu’nun 9 Aralık’ta Meclis’te yaptığı konuşmada Uşak İl Emniyet Müdürlüğünde üniversite öğrencisi 30 kişinin gözaltına alındığı, üst araması esnasında kanuna aykırı davranılarak, öğrencilere çıplak arama yapıldığını belirttiği hatırlatıldı. Gergerlioğlu’nun konuşmasından sonra 24 Aralık’ta yapılan İl Emniyet Müdürleri ile Değerlendirme Toplantısı’na katılan Soylu’nun, Gergerlioğlu’nu “FETÖ’cü terörist” olmakla itham ettiği belirtilen başvuruda, “İftira kişilik haklarına ağır bir saldırının da ötesinde açık bir kışkırtma ve provokasyon olup ifade özgürlüğü olarak değerlendirilemez. Nitekim ifade özgürlüğü, düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti kavramları kişilere sınırsız bir hak vermemektedir” denildi.

Gergerlioğlu’nun kişilik haklarının zedelediği vurgulanan başvuruda, “Dolayısıyla dava konusu konuşmadan dolayı yasa gereğince manevi tazminata hükmedilmesinin tüm şartları oluşmuştur” diye belirtildi.

ZULMEDENLERE DERS
 
Başvuruya ilişkin Mezopotamya Ajanası'ndan Emrullah Acar'a konuşan HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu, şunları söyledi: “Bugün avukatlarım aracılığıyla İçişleri Bakanı hakkında manevi tazminat davası açtım. Aynı zamanda partim, Halkların Demokratik Partisi olarak da suç duyurusunda bulunduk. Hakkımızdaki yalanlar, iftiralar, tehditler, yargıya talimat verip hedef gösterme suçları hususunda adli işlemlere başladık. Bütün bunların çıplak arama gerçeğinin üstünü örtmek için olduğunu biliyoruz. Türkiye'de hak savunuculuğu kolay değildir ama insan hakları savunuculuğuna devam edeceğiz. Bu milletin fertlerinin haklarını, hukuklarını sonuna kadar savunacağız. Milletvekili olmak bu demektir. Bu tazminat davasından kazanacağım parayı da hakkı gasp edilmiş, mağdur edilmiş, sivil ölüme uğratılmış engelli KHK’lılara, zulmedilmiş KHK’lıların çocuklarına burs olarak vereceğim. Bu da zulmedenlere bir ders olacak.”