Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen öğretmen Gülten Çetin’in yüzde 98 engelli olan oğlu Yakup Ali Çetin için başvurduğu engelli yakını aylığı reddedildi. Konya Akşehir Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma Vakfı, başvurunun neden reddedildiğine ilişkin gerekçe sunmazken, aile ise KHK’li olmalarından dolayı başvurularının reddedildiğini söyledi. HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’a "KHK’lı olduğu için mi reddedildi?" diye sordu.

16 yaşındaki Yakup Ali Çetin, dokuz ay içerisinde dört kez yoğun bakımda tedavi gördü. Yüzde 98 engelli olan Çetin’e, otizm, dirençli epilepsi, kas hipotenisi, kronik akciğer hastalığı ve yutma güçlüğü tanıları konuldu. Gazete Duvar’dan Hacı Bişkin’in haberine göre, oğlunun sağlık durumunun gün geçtikçe kötüye gittiğini söyleyen Gülten Çetin, “Yakup’un günlük posteral drenaj, aspirasyon, mama ilaç fizik ve benzeri ihtiyaçlarının karşılanması ve bunların hiçbir şekilde ihmal edilmemesi gerekiyor. Yakup’un sağlıklı hayata devam edebilmesi için bunlar şart fakat Yakup’un iki küçük kardeşi daha var. Onların da yaşı gereği bakıma ve ilgiye ihtiyacı var. Ben tek başıma tüm bunlara artık yetişemiyorum” dedi.


Ads by Kiosked
"Engelli yakını aylığı verilmemesinin gerekçesi nedir?"
Gergerlioğlu, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’a ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya şu soruları sordu:

*Yakup Ali Çetin isimli yurttaşa ve annesine engelli yakını aylığı verilmediği iddiaları doğru mudur? Eğer bu iddialar doğruysa Yakup Ali Çetin isimli yurttaşa ve annesine engelli yakını aylığı verilmemesinin gerekçesi nedir?

*Engelli bir bireyin ve yakınının engelli yakını aylığı maaşı alabilmesi için gerekli şartlar nelerdir?

*Yakup Ali Çetin isimli yurttaşın babasının KHK’lı olduğu için sosyal yardımdan mahrum bırakıldığı iddiası doğru mudur? Eğer bu iddia doğruysa sosyal yardımın reddedilme kriterlerinden biri de yakınının KHK’lı olması mıdır?

*Yakup Ali Çetin isimli yurttaşa ve annesine muhtaç olmama gibi gerçek dışı bir mazeretle maaşın bağlandığının engellendiği iddiası doğru mudur? Eğer bu iddia doğruysa maaşın bağlanmamasının gerekçesi nedir?

*Son 4 yılda engelli maaşı almak için başvuru yapan yurttaş sayısı kaçtır?

*Son 4 yılda engelli maaşı alan yurttaş sayısı kaçtır?