Hakların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, cezaevinde hayatını kaybedenler raporunu yayınladı.

Rapora göre son 1 yılda (1 Aralık 2021 - 1 Aralık 2022) en az 73 kişi hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenlerin 34'ü intihar olarak açıklanırken, 39'unun hasta olduğu belirtildi. Hayını kaybeden 73 kişinin cinsiyet dağılımı da 3'ü kadın 70'i erkek şeklinde oldu. 

Gergerlioğlu konuya ilişkin bu açıklamayı yaptı:

Cezaevleri ölüm evlerine döndü! Türkiye cezaevleri dünya rekorları kırıyor! Cezaevlerinde ölen mahpuslar, maalesef ki hadsafhaya ulaştı. 1 Aralık 2021 ve 1 Aralık 2022 arası 1 yıl içinde tespit ettiğimiz ölüm sayısı 73!

Bunlardan 34’ü intihar olarak açıklanan şüpheli ölümler. 39’u ise hasta mahpusların ölümleri! Hem fiziksel hem de psikolojik olarak yeterli tedavi imkanı bulunmadığı için mahpuslar hayatlarını kaybediyorlar! Bu da çok büyük dramlara neden oluyor. Şu anda 'zulümat bakanlığı'nın uygulamaları nedeniyle mahpuslar hayatlarını cezaevlerinde kaybediyorlar ve bu inanılmaz bir sayıya ulaşmış durumda.

Hem fiziksel hastalıkları için yeterli tedavi alamayan hem psikolojik hastalıkları için yeterli tedavi alamayan mahpuslar fiziksel veya psikolojik nedenlerle hayatlarını kaybediyor, bu konuda sorduğumuz sorulara yeterli cevaplar verilmiyor, vermek istemiyorlar ve cevap vermemek ile geçiştirmeye ve unutturmaya çalışıyorlar ama biz fikri takibi iyi yaparız! Bütün bu istatistikleri dikkatle tuttuk ve şunu da belirteyim; bu ilan ettiğimiz sayılar bizim kendi imkanlarımız ile mahpus yakınlarının veya avukatların bize ilettiği sayılar.

Cezaevleri, Adalet Bakanlığı hiçbir şekilde açıklama yapmıyor! Biz kendi imkanlarımız ile tespit ediyoruz, cezaevleri ölüm evlerine dönmüş durumda, tahminimiz daha da yüksek sayılar olabileceği yönünde çünkü Bakanlık bu konuda açıklama yapmıyor! Son derece ciddiyetsiz bir durumda, özetle cezaevlerinde durumun çok kötü olduğunu ve hasta mahpuslar açısından ölümlerin daha da artabileceği fiziksel ve psikolojik nedenlerle hem hasta mahpus ölümleri hem de intiharların artabileceğini bir hekim vekil olarak vurgulamış olayım!"