TBMM Göç ve Uyum Alt Komisyonu binlerce mültecinin bulunduğu Pazarkule Sınır Kapısı’nde incelemelerde bulunuyor. Komisyon üyesi HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, İçişleri Bakanlığı’nın ‘130 bin mülteci çıkış yaptı’ açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını, sınır kapısında şu an gerçek mermilerin kullanıldığını söyledi. Gergerlioğlu bir kişinin göğsünden yaralandığını da söyleyerek, “Yunanistan tarafı sürekli biber gazı kullanıyor. Bu biber gazından dolayı insanlar sürekli yaralanıyor. Gözlerimizin önünde ağır yaralananlar oldu" dedi. 

‘GÖRÜNTÜLER KARŞISINDA ŞOK OLDUK’

Hacı Bişkin'in Gazete Duvar'da yer alan haberine göre Gergerlioğlu izlenimlerini anlatırken, “Görüntüler karşısında şok olduk” diyerek şunları söyledi: “Buraya ilk geldiğimizde bize brifing verildi. Bu brifingte verilen açıklamalar resmi açıklamalar. Çok makbul açıklamalar değil. Resmi açıklamalardaki hileleri maalesef bilen insanlarız. Buraya ilk geldiğimizde Edirne Valiliği ile görüştük. Valilik bize 130 bin kişinin Yunanistan tarafına geçtiğini iletti. Valiliğe ısrarla bu 130 bini nasıl saydınız diye sordum. Ama tatmin edici hiçbir açıklama yok. Buraya geldiğimizde Meriç nehri üzerinde çok dehşet verici görüntüler gördük. Beton zemin üzerinden yürüyerek giden insanlar var. Birinin ayağı kaysa suya düşecek. Pazarkule’ye geldiğimizde insanlar üzerinde net bir şantaj yapıldığını gördük. Yunanistan polisi ağır baskı yapmasına rağmen Türk tarafı ‘gitmeyin, geri dönün’ demiyor. Sadece seyrediyorlar. Burada tam bir rezalet yaşanıyor. Bu olacak iş değil.

”‘MÜLTECİLER 3 ÖLÜ OLDUĞUNU SÖYLEDİ’

Yunanistan polisinin sürekli biber gazı sıktığını belirten Gergerlioğlu şöyle devam etti: “Burada bir geçiş yok. Ama bunun üzerine 190 Km.’lik bir nehir hattı var, oradan geçiyorlar dediler. 130 bin kişi oradan geçse dehşet görüntüler ortaya çıkar. Bu sayıyı ciddiyetsiz olarak görüyorum. Buradaki sivil toplum kuruluşlarıyla da görüştüm. 130 bin rakamı gerçeği yansıtmıyor. Yunanistan tarafı sürekli biber gazı kullanıyor. Bu biber gazından dolayı insanlar sürekli yaralanıyor. Gözlerimizin önünde ağır yaralananlar oldu. Bacak damarlarından kanama olan birisi gözümüzün önünden götürüldü. Mülteciler burada 3 ölü olduğunu söyledi. Ama yetkililer 6 yaralı olduğunu söylediler. Çelişkili rakamlar var. Benim izlenimlerime göre kendileri bile yapmış olduğu açıklamaya inanmıyor.”

Yunanistan’a geçmeye çalışan mültecilerin kötü koşullar altında olduğunu aktaran Gergerlioğlu şöyle devam etti: “İnsanlar bu soğukta açıkta uyuyor. Valiliğe, ‘İnsanlara çadır verdiniz mi?’ diye soruyoruz. ‘Hayır’ yanıtını veriyor. Kadınlar, çocuklar… Herkes perişan halde. Gerçek mermiler kullanılıyor.”

‘AĞIR BİR HAK İHLALİ YAŞANIYOR’

Gergerlioğlu,  TBMM Göç ve Uyum Alt Komisyonu’nun buradaki çalışmaları hakkında ise, “Komisyon başkanı mültecilerle temas kurmamıza imkan vermiyor. Sanki biz buraya gezintiye gelmişiz. Biz burada insanlarla konuşmaya gelmişiz ama hadi hadi diyerek basın açıklaması yapalım diyorlar. Sadece karşı tarafın yaptığı hak ihlalleri üzerine yoğunlaşılıyor. Yetkililer diyor ki, ‘karşı tarafın mültecileri alması lazım’ ama almıyor işte. Yasal tartışması ayrı bir konu burada ağır bir insan hakkı ihlali yaşanıyor” dedi.

İncelemelere devam ederken Yunanistan tarafından gerçek mermiler kullanıldığını, kendilerinin de tehlike atlattıklarını aktaran Gergerlioğlu son olarak şöyle devam etti: “Burası çok sıkıntılı, az evvel gerçek mermiyle ağır yaralanan göçmenler oldu, biz de tehlike altındaydık. Gazetecilerin giremediği alanlarda Türkiye polisi göz yumuyor. Meclis başkanı bizi arayarak geçmiş olsun dileklerinde bulunarak, ‘Tehlikeli alana girdiniz, gerçek mermiler kullanılıyor’ dedi. Göğsünden ağır yaralanan mülteciler var.”