Türkiye’nin Şengal ve Rojava'ya yönelik hava operasyonlarına tepki gösteren HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, Türkiye'nin SDG  tarafından sıkıştırılan IŞİD'e nefes aldırma gayreti içinde olduğunu savundu. 

Uca'nın dihaber'e yaptığı değerlendirme şöyle: 

DAİŞ’İN YARIM BIRAKTIĞI İŞİ TÜRKİYE TAMAMLAMAK İSTEDİ’

Uzun bir süredir Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AK Parti yetkililerinin Şengal ve Rojava’ya saldırı konusunda düşüncelerinin olduğunu ve 25 Nisan’da hiçbir gerekçe olmadan saldırdığını ifade eden Uca, bu saldırıyla Türkiye’nin Kürt halkına bakışını, düşmanlığını ortaya koyduğunu dile getirdi. Saldırıdan ABD, Rusya, Federal Kürdistan Bölgesi’nin haberinin olduğunu, ancak ABD’nin bu operasyona karşı olduğunu ve olay yerine gitmesinin büyük çelişki olduğunu söyleyen Uca, “Şengal’e saldırısının hedefinde Êzidîler vardı. 3 Ağustos 2014 DAİŞ’in sonuçlandıramadığı katliamı bugün Türkiye tamamlamak istiyor. Sivil alanlar hedef seçildi. Orada yaşayan Êzidî halkına dönük bir saldırı olduğunu çok iyi bilmek gerekir” diye konuştu.  

‘SALDIRIYLA DAİŞ’E NEFES ALDIRMAK İSTENİYOR’

Demokratik Suriye Güçleri’nin (QSD) Tabka’da, Rakka’da emin adımlarla ilerlerken, özgürlüğün yakın olduğu bir dönemde Türkiye’nin Kürt halkına saldırmasının düşündürücü olduğunu ifade eden Uca, Türkiye’nin geçmişte de DAİŞ çetelerinin zor kaldığı dönemde nefes alması için birçok çaba içinde olduğunu vurguladı. Uca, şöyle konuştu: “Kobanê ve Minbiç’te de Türkiye DAİŞ’e nefes aldırmak için her şey yaptı. Ama çok iyi bilsinler ki DAİŞ’e verilmek istenen nefesi Kürt halkının direnişiyle kesilecek. Bu çabalar da boşa olacak. Tabka da Rakka da özgürleşecek. Türkiye’nin Kürt düşmanlığı asla kazanmayacak. Kürt halkının ortaya koyduğu irade de bunu gösteriyor. Bugün tüm imkanları kullanıp saldırılar yapabilirler ama bu saldırılar karşısında Kürt halkı hiçbir zaman çaresiz kalmayacak. Bunlara karşı da koyabilecek güçtedir.”