HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, Batman Belediyesi kayyımı tarafından kaldırılan Kürt şair ve yazar Cegerxwin büstü için soru önergesi verdi.

HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, Batman Belediyesi kayyımı tarafından kaldırılan Cegerxwin büstü için İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Soru önergesinde Uca, “Kürt kültürünün en önemli değerlerinden olan şair ve yazar Cegerxwin’in büstünün kaldırtılmasındaki amaç nedir?” diye sordu. Soru önergesinde, “Basında yer alan bilgilere göre, Batman Belediyesi tarafından 2007 yılında Fatih Mahallesi’nde bulunan Kine Em Parkı’na yerleştirilen Kürt şair ve yazar Cegerxwîn’in büstü, kayyım tarafından kaldırılmıştır. Batman’daki köyler susuzlukla mücadele ederken, kayyım yönetimindeki Batman Belediyesi'nin bundan önceki icraatları da Kürtçe cadde/sokak isimlerini değiştirmek ve Kürtçe tabelaları kaldırtmak olmuştu” ifadeleri yer aldı. 

Soru önergesinde şunlar soruldu: 

- Kürt kültürünün en önemli değerlerinden olan şair ve yazar Cegerxwin’in büstünün kaldırtılmasındaki amaç nedir?

- Batman’da onlarca altyapı sorunu varken kayyımın Kürtçeyi ve Kürt kültürüne ait değerleri ortadan kaldırmaya çalışmakla mesai harcamasını nasıl değerlendirmektesiniz? Kürt kültürü ve diline tahammülsüzlüğün nedeni nedir?

- Bu ayrıştırıcı ve tekçi uygulamaları önlemeye yönelik herhangi bir çalışmanız mevcut mudur?

- Şu ana kadar kayyım atanan belediyelerde kaç Kürtçe sokak, cadde, park ismi değiştirilmiştir?