Roboski’de 28 Aralık 2011’de 19’u çocuk 34 kişinin TSK'ye ait savaş uçakları tarafından bombalanarak öldürülmesiyle ilgili Cumhuriyet Gazetesi'nin önceki gün manşetten yayımladığı “Roboski’nin paşaları” başlıklı haberini katliamda kardeşi ve yakınlarını kaybeden Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Ferhat Encü, Meclis gündemine taşıdı.

Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Encü, yeni soruşturmalar açılıp açılmayacağını ve dönemin Genelkurmay Başkanı Necdet Özel ile ilgili nasıl bir sürecin işleyeceğini sordu.

Encü, Başbakan Yıldırım’a şu soruları yöneltti:

* Basına yansıyan haberler doğrultusunda yeni soruşturmalar açılacak mıdır?

* Dönemin hükümeti ve yöneticilerinden bu katliamda sorumluluk sahibi olanlar kimlerdir? Bu kişiler hakkında da soruşturma açılacak mıdır?

* Özellikle dönemin Genelkurmay Başkanı Necdet Özel hakkında nasıl bir süreç işletilecektir?

* Necdet Özel hakkında bir yakalama emri var mıdır?

* Katliamda sorumluluğu bulunan askerlerden kaçı katliamdan sonra terfi etmiştir?

* Terfi edenlerin isim ve terfi dereceleri nedir?

* Katliamda sorumluluğu bulunan askerlerden kaçı hala aktif görevdedir? Bu askerlerin isimleri nelerdir?

* Katliamda sorumluluğu bulunan ancak şu anda aktif olarak görevde bulunan askerler hakkında başlatılan bir soruşturma var mıdır?

* Katliamda sorumluluğu bulunan askerlerden kaçı 15 Temmuzdan sonra açığa alınmıştır? Bu askerlerin isimleri nedir?

* Roboski Katliamı ve benzeri davalarda yeniden yargılama yoluna gidilecek midir?

* Yeniden yargılama konusunda nasıl bir yol izlenecektir?


'ROBOSKİ’NİN PAŞALARI'

Roboski’nin bombalanması kararının verildiği Genelkurmay’daki toplantıda, darbe girişiminde rol alan ve başarılı olsaydı İstanbul Belediye Başkanlığı’na getirileceği öne sürülen Korgeneral Satı Bahadır Köse’nin de yer aldığı ortaya çıktı. Şüphelilerden Korgeneral Yıldırım Güvenç de 15 Temmuz sonrası tutuklandı.

ROBOSKİ KATLİAMI

28 Aralık 2011’de, Şırnak’ın Uludere ilçesindeki Ortasu/Roboski ve Gülyazı/Bujeh köylerinden 28’i aynı aileden 34 kişi savaş uçaklarının bombardımanıyla öldürüldü.

11 Haziran 2013’te Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, “taksirle ölme sebebiyet vermekten dolayı” Roboski Katliamı’yla ilgili soruşturma dosyası hakkında görevsizlik kararı verip dosyayı Genelkurmay Askeri Savcılığı’na gönderdi.

Genelkurmay Askeri Savcılığı, 7 Ocak 2014’te takipsizlik kararı verdi. Mağdurların ailelerinin avukatlarının karara itirazı reddedildi.

Roboskili aileler 18 Temmuz 2014’te Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yaptı.

Dilekçe ve eklerinin idari yönden Anayasa Mahkemesi’nde yapılan ön incelemede, başvuruda eksiklikler tespit edildi, tamamlanması istendi. Ancak başvuru, “eksikliğin süresinde giderilmemesi” nedeniyle reddedildi.