HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik, İstanbul Tuzla İlçesinde çıkan fabrika yangını ve zehirli gazların insan ve çevre sağlığına zararlarına dair Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi.

Habip Eksik’in soru önergesinde, “18.09.2019 tarihinde İstanbul Tuzla ilçesine bağlı Orhanlı Deri Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Ema Kimya Sistemleri-Huntsmann’a ait fabrikada yaygın meydana gelmiştir. Ayakkabı, Otomotiv gibi çok sayıda sektöre malzeme üreten fabrikada ciddi patlamalar oluştuğu tespit edilmiştir. Söz konusu patlama ile ilgili açıklama yapan TMMOB Kimya Mühendisleri Odası patlamanın insan ve çevre sağlığına ciddi zararlarının olduğunu dolayısıyla toksik ve bulaşıcı olan kimyasalların ciddi zararlarının olabileceği, o bölgede yaşayan insanlar üzerinde ciddi sağlık problemlerine yol açacağı açıklaması yapılmıştır. Ayrıca bu bölgede hizmet üreten çoğu firma bu patlama sonucu Kocaeli, Sakarya ve İstanbul bölgesine zararlı gazların atmosfere yayıldığı uyarısıyla 20.21 ve 22 Eylül tarihlerinde yağışlı hava durumunda zararlı gazların insan sağlığını etkileyebileceğini duyurmuştur" ifadeleri kullanırken, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle şu sorular soruldu:

* Kimyasalların canlılar üzerinde etkisini minimize etmeye yönelik bir çalışmanız mevcut mudur?

* Kocaeli, Sakarya ve İstanbul bölgesinde yaşayan vatandaşlar zararlı kimyasallar hususunda bilgilendirilmiş midir?

*  Yağmur olasılığı ve atmosferde birikmiş gazların inmesi dolaysıyla vatandaşların olumsuz etkilenmesi noktasında basın ve sosyal medya aracılığı ile bir bilgilendirme yapılmış mıdır?

*  Son 5 yıl içerisinde toplamda kaç fabrikada patlama gerçekleşmiştir, bu yangınlarda kaç kişi yaralanmış ve hayatını kaybetmiştir? Kazalar ile ilgili herhangi bir soruşturma açılmış mıdır, açılacak mıdır?

*   İş sağlığı ve güvenliği açısından ciddi tehdit oluşturan fabrika yangınlarının önlenememe sebepleri nelerdir? Bu doğrultuda mevcut bir çalışma var mıdır?

*   Olası fabrika yangınlarına karşı il ve bölge bazında, tehlikeli kimyasal maddeler içeren fabrikaların envanteri çıkarılmış mıdır? Bu yangınlara yönelik ne gibi acil durum planlarınız bulunmaktadır?

*      Son 2 yılda gerçekleşen yangınlar sonucunda kapanan fabrikaların ekonomiye etkisi, başta işsizlik olmak üzere sonuçları nelerdir?