Referandumda alanlara çıkarak “Hayır”ı örgütleyeceklerini söyleyen HDP Urfa Milletvekili Dilek Öcalan, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki uygulamaları kırmak için de halkın "Hayır" diyeceğini savundu. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır’da siyasi bileşenlerle bir araya gelerek, “Newroz ruhuyla demokraside direnelim, ‘HAYIRLA’ diktatörlüğe dur diyelim!” sloganıyla açıklanan deklarasyonla referandum çalışmalarının startını verdi. Önümüzdeki günlerde anayasa değişikliğine karşı HDP’nin yürüteceği çalışmalar, kadınların tutumu ve PKK Lideri Abdullah Öcalan’ı ile görüş yasağına dikkat çeken HDP Urfa Milletvekili Dilek Öcalan, getirilmek istenen sisteme karşı hep birlikte karşı durmaya çağırdı. 

‘OYNANMAK İSTENEN OYUNUN DİRENEN TARAFINDA YER ALACAĞIZ’

Türkiye’de oluşturulan baskı ortamıyla toplum üzerinde bir kara çarşafın örtüldüğünü ileri süren  Dilek Öcalan, tüm bunlar yokmuş gibi ülkede her şeyin güllük gülistan olduğu şeklinde bir atmosfer yaratılmak istendiğini vurguladı. Türkiye’de yaşanan katliam, yasak ve ihlaller olmamış gibi şimdi de OHAL şartlarında yeni bir anayasa sürecine girilmesinin akıl karı olmadığı değerlendirmesi yapan Öcalan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yaşananlar öyle yenilir yutulur şeyler değil. Oynanmak istenen oyunun neresinde yer alacağız. Elbette direnen, mücadele eden tarafında yer alacağız. Yaşanan ortamda TBMM’de geçen anayasa değişikliğiyle toplum bir cendereye alınmak isteniyor. OHAL ortamında toplumu yok sayan bir anayasa geçirilmeye çalışılıyor. Tek kişinin dediği bir sistem yaratılmak isteniyor. Ama bunun mümkün olmayacağını göstereceğiz.” 

‘KADINLAR AT GÖZLÜĞÜYLE BAKANLARA DUR DİYECEK’

Anayasa değişikliğinde kadınların hiç yer almadığına değinen Öcalan, Türkiye’de kadın katliamları, kadına dönük şiddetin her geçen gün arttığına dikkat çekti. OHAL sürecinde kadınlara dönük hak ihlallerinin tavan yaptığını sözlerine ekleyen milletvekili Öcalan, şöyle dedi: “Alevileri, Kürtleri, Ermenileri, Süryanileri yok sayar, tüm dilleri yasaklar, kültürleri engellerseniz tüm demokratik haklara hayır derseniz, biz de çıkar size hayır deriz. Kendinize göre bir diktatörlük, faşizm oluşturacaksanız elbette karşınızda duracak kişiler olacak. Tarihin her döneminde olduğu gibi kazananlar da direnenler, mücadele edenler olacak. Toplumun cesaretlendiğini ve bu uygulamalara hayır diyeceğine inanıyoruz. Bu süreçte kendimizi göstermeliyiz. Kadınlar biz varız demeli, karşı koymalıdır. Topluma at gözüyle bakan AKP ve MHP ittifakına karşı duracağız.” 

‘TEKÇİLİĞİ SAVUNANLARI RAHATSIZ ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ’

OHAL sürecinde olduğu gibi anayasa sürecinde de en çok kadınların mağdur edildiği ve kadınlara karşı kullanılacak bir sistem yaratıldığını ifade eden Öcalan, kadınların eve hapsedilmeye çalışıldığını, iktidar ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da hayalinin de bu olduğunu savundu. Öcalan, “Kadınlar dişleriyle, tırnaklarıyla kendini yeniden var ederek bu günlere geldi. Kadınların kazanımlarından rahatsız olan kesimler var. Ama biz kadınlar onları rahatsız etmeye devam edeceğiz. Doğru olan, haklı olan da kadınların yarattığı özgürlük sistemidir. Bundan korkan da tekçiliği savunanlardır. Toplumu oluşturanlar tekçiliği savunanlar değildir. Onlar sadece bir damladır. O damla da zamanı geldiğinde yok edilebilir, kurutulabilir bir damladır. Yeşerecek olan toplumun diğer kesimleridir. Kadınları siyaset dışına itmek, kadını yok saymak onlara kaybettirecek” değerlendirmesi yaptı.

‘TECRİDİ KIRMAK İÇİN HAYIR DİYECEĞİZ’

Türkiye’de yaratılan suni gündemlerin, asıl gündemi unutturmak olduğunu dile getiren Öcalan, asıl gündemin İmralı Adası’nda yürütülen “tecrit politikası” olduğunu ve bunu karşı durmak gerektiğini hatırlattı. Urfa milletvekili Öcalan, şunları söyledi: “İmralı’da insanlık dışı bir uygulama var. Öcalan AKP iktidarı tarafından rehin alınmak isteniyor. İmralı’daki uygulamalar son bulmadığı sürece hiçbir şeyin anlamı yoktur. İmralı’dan haber kesildiği andan itibaren, Türkiye’de katliam, savaş politikası devreye konuldu. İmralı’daki tecrit kırılmadığı sürece bunların son bulması zor olacak. Referandumda da tüm bunları anlatacağız. Kürt halkının önderi Sayın Öcalan’ın özgürlüğü sağlanana dek mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu yönlü çalışmalarımızı anlatacağız. Hayır’ı her alanda örgütleyeceğiz. Tecride dur demek için, haksızlıkları kaldırmak için de hayır diyeceğiz. İmralı’daki tecrit kırılmadığı sürece de yapılacak her şey eksik kalacak.” 

KAYNAK: DİHABER