9 gün boyunca sokağa çıkma yasağının sürdüğü Diyabakır’ın Sur ilçesinde 4 kişi yaşamını yitirdiği ve çok sayıda kişi yaralandı.

Sur’da fiili olarak 9 mahallede süren sokağa çıkma yasağının kaldırıldığı saatlerde dahi 5 kişi yaralandı.

Sur’daki devlet ablukasını kırmak için günlerce çabalayan ve dün konuyu Meclis Genel Kuruluna taşıyan HDP milletvekillerinden Çağlar Demirel, “AKP’nin Sur’da adeta soykırım provası yaptığı” savundu.

Demirel, Sur’da 9 gün boyunca hayatın durduğunu, mahallerde tek bir sağlam bina kalmadığını, çocuklar ve yaşlıların başta olmak üzere yaralıların günlerce ateş altında hastaneye kaldırılmayı beklediğini, esnafın kan ağladığını belirti.

Demirel, “AKP hükümeti ve devlet Kürt halkına resmen savaş açmıştır. Bu bir iç savaş politikasıdır. Halkımız imha edilmek istenmektedir ve halkımızda bu imhaya karşı direnmektedir” dedi.

Fırat Haber Ajansı’ndan Zeynep Kuray’a konuşan Demirel, “Bugün Sur’da yasak kaldırılıyor yarın başka bir ilçede başlatılıyor. Bu böyle devam edemez. Sistematik hale gelen bu OHAL uygulamaların derhal sonlandırması gerek” diye konuştu.

İstikrar kelimesini ağzından düşürmeyen AKP hükümetinin kaosu derinleştirmek için elinden geleni yaptığını savunan Demirel, “Eğer istikrar isteniyorsa önce bu anti-demokratik ve hukuksuz uygulamaların rafa kaldırılması gerek” dedi.

‘PARLAMENTO ZULMÜN FARKINDA DEĞİL’

Demirel, dün süre gelen bu OHAL uygulamalarını Meclis Genel Kurulu’na taşıdıklarını, sokağa çıkma yasakların ilan edildiği ilçelerde yapılan devlet katliamlarına ilişkin araştırma komisyonu kurulmasını talep ettiklerini ve bu uygulamaların son bulması için İşçileri Bakanı başta olmak üzere bakanlarla da görüştüklerini bildirdi.

Parlamento’daki siyasi partiler, sokağa çıkma yasağına karşı gelseler de, Kürt halkına yaşatılan zulmün boyutunun hala farkında olmadığını vurgulayan Demirel, “Biz sokağa çıkma yasakları sona erene ve Kürt halkının haklı talepleri karşılanana kadar mücadelemize devam edeceğiz” dedi.