Ümit Dede, Kobani Davası’nda tanıkların son ifadeleriyle de kumpasın çöktüğünü ama aynı savcının yeni gözaltı kararları verdiğini söyledi

“Kobani soruşturması” adı altında yürütüldüğü belirtilen soruşturma kapsamında yapılan ev baskınlarında, Diyarbakır, Van, Mersin, Urfa, Adana ve İstanbul’un arasında bulunduğu birçok şehirden HDP eski belediye eş başkanlarının bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı.

MADDİ DESTEK SUÇLAMASI

Gözaltına alınanların Ankara’ya getirileceği belirtilirken, dosyaya 24 saat gizlilik kararı getirildi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan soruşturmaya ilişkin yapılan yazılı açıklamada ise gözaltına alınanların Kobani olaylarının mali yapılanmasında yer aldıkları, PKK’lilerin ailelerine maddi yardımda bulundukları suçlaması yöneltildi.

TANIK İFADELERİ TUTMAYINCA, OPERASYONA BAŞVURDULAR

HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu’ndan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede, dosyadaki gizlilik yasağına rağmen basına bilgi sızdırıldığını, avukatlara ise 24 saat görüş yasağı getirildiğini söyledi.

Kimlerin gözaltına alındığını netleştirmeye çalıştıklarını belirten Dede, “Kobani soruşturmasını yürüten Ahmet Altın tarafından bu soruşturmanın yürütüldüğünü düşünüyoruz. Kobani Davası ile bu operasyonun bağlantısı var. Davanın son periyotunda CMK’ye aykırı olmasına rağmen tanıkları dinleme ısrarına gidildi. Kumpasın çürümesi nedeniyle ve davanın sürdürülmesi umuduyla bunu yaptılar. Ancak Sami Baran ifadeyi okumadan imzaladığını, partide sadece görev aldığı kişileri tanıdığını söyledi, hem de Kerem Gökalp davadaki isimlerle ilgili somut bilgisi olmadığı ifade etti. Bu operasyonu yürütülenlerin çok güvendiği tanıkların ifadesi de çökmüş oldu. Tam da bu sebeple gizli tanıklar üzerinden böyle bir operasyon düzenlendiğini düşünüyoruz Kobani kumpas davasında ileri sürdüğü delillerin çürümüş olması karşısında yaptığı bir hamleden ibaret olduğunu düşünüyoruz.” dedi.

MADDİ YARDIMI DEVLET DE TEŞVİK ETTİ

Evrensel’den Birkan Bulut’un haberine göre, operasyonun mali yapılanmaya yönelik yapıldığı konusundaki açıklamaya ilişkin ise Dede şöyle konuştu:

"Mali yapılanma ve Kobani’ye gönderilen yardımlar gerekçe gösteriliyor. 2014 yılında Suriye’de yaşanan iç savaş ve Hatay’da binlerce insanın yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda kalması nedeniyle o dönem mevzuata uygun biçimde, insani yardımlar toplandı. Hatta devlet de bunu teşvik etti. Elbette o dönem HDP de insan yardım için üyelerini teşvik etmiştir. Bu gurur duyulacak bir meseledir. HDP’nin kendi maliyesinden kaynak aktardığı hukuken mümkün değil. Partilerin yardım toplama ve dağıtma yetkisi yok. Partilerin mali yapısını inceleme yetkisi olan Anayasa Mahkemesi de kurulduğumuz günden beri bir uyarıda dahi bulunmadı. Zaten kapatma davasında mali gelirlerimize tedbir konulması talebini de reddetti. Bu operasyon Kobani Davasındaki kumpasın çökmesiyle nedeniyle savcını hamlesinden başka bir şey değildir.”

BULDAN: KOBANE DAVASI BİR TURNUSOL KAĞIDIDIR

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin grup toplantısında Kobani Davasına ilişkin konuştu. Buldan gizli tanıklarla Kobani davasının sürdürülmeye çalışıldığını söyledi. Pervin Buldan "Uydurdukları iki tane gizli tanık ifadeleriyle Kobane kumpas davasını sürdürmeye çalıştıklarını herkesin bilmesi gerekiyor. Bu sabah yeni bir gözaltı dalgası yaşandı. Aralarında eski belediye eş başkanlarımızın, Meclis üyelerimizin, eski parti yöneticilerimizin de bulunduğu 91 kişi hakkında gözaltı kararı verildiği kamuoyuna yansıdı. Kobani düşmediği için IŞİD’e yaptıkları ticaret sekteye uğradı, rant muslukları kapandı, sıkıntılarının büyük olduğunu biliyoruz. Bir başka neden ise 7 Haziran’dır. AKP, 7 Haziran’da kaybetmeseydi bugünkü 5’li çeteleriyle kurdukları rant sistemini ta o tarihte hayata geçireceklerdi. Hukuku ve yargıyı intikamlarının aracı haline getirdiklerinin farkındayız." dedi.