HDP Şırnak Milletvekili Leyla Birlik, Şırnaklıların Cizre’de yapılan TOKİ konutlarına yerleştirilmek istenmesi üzerine, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’ye, Şırnak’ta yapılan konutlar kimlere tahsis edileceğini sordu. 

Şırnak’ta 14 Mart 2016’da ilan edilen ve 246 gün süren sokağa çıkma yasağı sırasında yerle bir edilen Gazipaşa, Yeşilyurt, İsmetpaşa, Dicle, Cumhuriyet, Yenimahalle ve Bahçelievler mahallelerinde yıkım ediyor. Yıkılan evlerin yerlerine ise Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından Mart ayında temeli atılan 6 bin 500 konut ve bin adet iş yerinin yapımı sürüyor. Ancak Şırnaklıların Cizre’de yapılan TOKİ’lere yerleştirilmek istenmesi, Şırnak’ta yapılan konutlara kimin yerleştirileceği sorusunu gündeme getirdi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Leyla Birlik konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) taşıdı.  
 
Söz konusu durumun göç oranında artışa neden olacağını hatırlatan Birlik, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:
 
“* Şırnak kent merkezindeki konutlar kimlere tahsis edilecektir? Şırnak’ta evleri, işyerleri yıkılan yurttaşların mülkiyet hakkı nasıl korunacaktır?
 
* Şırnak merkezde toplam kaç ailenin Cizre’deki konutlara yerleştirilmesi için form imzalatılmıştır?
 
* Evleri yıkılan halkın arazilerinde yapılacak olan konutlar için yurttaşlardan onay alınmış mıdır? Alınmamış ise; özel mülkiyet hakkı kapsamında mülk sahiplerinin rızası alınmadan konut yapılması hukuka aykırı değil midir?  
 
* Bu konutların yapılırken, kentin kültürel ve toplumsal dokusu göz önünde bulundurulmakta mıdır?
 
* Şırnak’ta evleri yıkılan ve iki yıldır evsiz kalan yurttaşların mağduriyetleri neden hala giderilmemiştir? Halkın kendi arazilerine ev yapmaları asıl olarak neden engellenmiştir? 
 
* Evleri yıkılan yurttaşların kendi arazilerine konut yapmaları, riskli ( zemin kayması ve afet bölgesi) gerekçesiyle izin verilmezken; yeni yapılan konutların bu araziler üzerinde yapılıyor olması riskli değil midir?  Bu arazilerin konut yapımına uygun olup olmadığı incelenmiş midir?"