HDP Sözcüsü ve Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, Van’da düzenlenen halk buluşmasında Anayasa değişiklik görüşmeleri, Suriye operasyonu ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Refarendumda ‘hayır’ kampanyası için mücadele edilmesi gerektiğini ifade eden Bilgen, ‘Hayır’ çıkması durumunda Türkiye halklarının kazanacağını söyledi.

Bilgen, “Eğer bunu durdursak herkes oturur yeniden hesabını yapar. Cezaevine koydukları milletvekilleri ve İmralı'da bulunan Sayın Öcalan da muhatap alınır. Kuzu kuzu gelecekler ve yine masaya oturacaklar. Yine gerçek muhataplarla konuşacaklar. Bunun böyle olmasının yolu kararlı mücadeleden geçer. Önümüzde birkaç hafta sonra belli olacak referandum ya da erken seçim. ‘Hayır’ ne kadar yüksek çıkarsa tutuklu milletvekillerimiz o kadar erken çıkar” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü ve Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, Demokratik Toplum Kongresi ( DTK) Eş Başkanı Leyla Güven, avukat Nevroz Uysal'ın katılımıyla Van’da halk buluşması gerçekleştirdi.

Ticaret ve Sanayi Odası’nda (VATSO) yapılan buluşmaya “Savaş ve kaos politikalarına karşı demokratik çözüm arayışı” yazılı pankart asıldı.

POLTİKALARI KÜRTLERİN KAZANIMLARI ÜZERİNE

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, hükümetin Suriye politikasının temelinde Kürt düşmanlığının yattığını savunarak, “Ne olup bittiği çok açık. Çok net bir fotoğrafla karşı karşıyayız. İktidar Kürt sorununu insanca, insanlığın ortak kazanımları çerçevesinde çözmek istemediği için hayatı zehir ediyor herkese. Suriye politikasında sadece Kürtlerin bir kazanımı olmaması temeli üzerine kurulu. Sadece bir şeyden vazgeçmeyeceğiz diyorlar ‘Sadece Suriye’de bir kazanımları olmasın Kürtlerin’ bu gidici olan başbakanın sözleri, benim değil. Türkiye Cerabuls’a rüşveti götürdü, yolsuzluğu götürdü. Kendi sorunlarını çözemeyen bir ülke başka ülkenin sorununa nasıl çözüm bulur. Bütün dünyada bunu görüyor. Yapabildikleri tek şey tükürdükleri şeyi geri yalamak” diye belirtti.

‘SAVAŞ AYARLI BÜTÇEDEN ISRAR ETTİKLERİ İÇİN TL DEĞER KAYBEDİYOR’

Yaşanan ekonomik krize ilişkin de konuşan Bilgen, “Dolar yükselmiyor, Türk lirası değer kaybediyor. Eğer dolar yükseliyorsa, Brezilya parası neden değer kazanıyor. Türk lirası Suriye parası karşısında da değer kaybediyor. Savaşa ayarlı bir bütçede ısrar ettikleri için kayıp ediyorlar. Bu siyasi krizim hesabını esnaftan, yatırımcıdan çalışıyorlar. Her şeyi dış mihraklara bağlıyorlar. O zaman siz Ankara’da neden varsınız? Siz neden yönetiyorsunuz? O zaman bırakın halk bunu görsün. 17-25 Aralıkta kendi bakanlarını ve çocuklarını yargılamamak için hakim savcıları görevden aldı, operasyonlar yaptılar” ifadelerini kullandı.

‘OHAL’İ DAİMİ YAPMAK İSTİYORLAR’

Başkanlık sistemini içeren Anayasa görüşmeleri için de konuşan Bilgen, “Mecliste yaşanan tam bir oyundur” ifadelerini kullanarak şöyle konuştu:

“Şimdi OHAL’de yaptıklarını daimi bir yönetim biçimine dönüştürmeyi istiyorlar. Her şeyi istedikleri gibi yapmak istiyorlar. Akademisyenleri işinden etmek, gazetecileri tutuklamak sonrada ‘kimse cezaevlerinde yok’ demek ve bunu daha da fazla devam ettirmeyeceklerini herkes de biliyor artık. Sanıyor ki milletvekili tutuklayarak bir halk iradesini kayıp edecektir. Sanki gazetecileri tutuklayarak yalanlarına bütün dünyayı inandıracaklarını sanıyorlar.”

KAZANIRSAK KUZU KUZU MASAYA GELECEKLER’

Olası bir referanduma halkın “hayır” cevabı vermesi halinde herkesin kazançlı çıkacağını anlatan Bilgen, iktidarın ise çözüm masasına dönmekten başka bir şansı olmayacağını kaydetti.

Bilgen, “Eğer bunu durdursak herkes otur yeninde hesabını yapar. Cezaevine koydukları milletvekilleri ve İmralı da bulunan Sayın Öcalan da muhatap alınır. Güya kendilerine yeni muhatap bulmuşlar. Biz kimseyle görüşmelerine karşı değiliz zaten. Toplumun tüm kesimlerini barış sürecinde olmasını istiyoruz. Ama onlar başka ayakların derdindeler. Bunlar sanıyorlar ki farklı Kürt çevreleriyle görüşürsek onlar anadil haklarının dava geçerler ya da haklarından vazgeçerler. Kuzu kuzu gelecekler ve yine masaya oturacaklar. Yine gerçek muhataplara kimse onlarla konuşacaklar. Bunun böyle olmasının yolu kararlı mücadeleden geçer. Önümüzde birkaç hafta sonra belli olacak referandum ya da erken seçim ‘Hayır’ ne kadar yüksek çıkarsa tutuklu milletvekillerimiz o kadar erken çıkar.”

(Kaynak: Dihaber)