Kürt illerinde yaşanan işkence ve kötü muameleye dikkat çeken HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, “Kürt halkına ne Çillerler ne Ünal Erkanlar ne Hayri Kozakçıoğlular; hiç kimse boyun eğdiremedi, bu ittifak da boyun eğdiremeyecek” dedi.

Meclis Genel Kurulu’nda “Ek Bütçe Kanun Teklifi”nin görüşmeleri öncesinde partilerin Grup Başkanvekilleri gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla getirilen “Ek Bütçe Kanun Teklifi”ne dair eleştirilerini sıraladı. İktidarın devlet yönetme sorumluluğu çevresinde öngörülü olması gerektiğini belirten Dervişoğlu, “2022 merkezî yönetim bütçemizin yarısından fazlası Komisyon ve Genel Kurul görüşmeleri esnasında âdeta gözümüzün önünde erimiştir. Bugün görüşeceğimiz ek bütçe teklifi de detaylıca incelendiğinde enflasyonun yıl sonuna kadar yüksek seyredeceği anlaşılmaktadır. Yani vatandaş temel tüketim mallarında meydana gelecek yeni fiyat artışlarına maruz kalmaya devam edecektir; akaryakıt, elektrik, un, şeker ve daha ne varsa zamlanmaya devam edecektir. İktidar enflasyonla mücadele etmek yerine vatandaşı enflasyon vergisine tabi tutmayı tercih etmekten vazgeçmelidir” dedi.

Dervişoğlu, iktidarın, Türkiye’yi yönetme ehliyetini kaybettiğinin altını çizdi.

BEŞTAŞ: SON BİR AYDA 379 HDP’Lİ GÖZALTINA ALINDI

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, partilerine ve Kürt illerinde yaşanan gözaltı operasyonlarına, kötü muamelelere değinerek, söze başladı. Adana’da aralarında il eşbaşkanlarının bulunduğu 36 kişinin gözaltına alındığını belirten Beştaş, “Van Başkale'de, 400 kovan mermi harcayan yüzlerce asker, bir kişiyi gözaltına almak için siyasetçilerin yine evlerine giderek asker postallarıyla, sanki azılı suçlular yakalıyorlarmış gibi bir görüntü ortaya koydu. Burada gördükleriniz, evet, il eş başkanlarımız sevgili Helin Kaya ve Mehmet Karakış, yine Seyhan Belediye Başkan Yardımcısı Sevgili Funda Buyruk ve diğeri. Birisi, yere yatırılmış bir partilimiz; il eş başkanımızın kafası eğilmeye çalışılıyor ve evet, diğer fotoğrafta da kan revan içinde gözaltı işlemi yapılıyor. Nedir bunun adı? Bunun adı, hukuken ‘Biz göz altına alıyoruz, suç işlediniz’ değil; bu, HDP'ye yönelik siyasi soykırım operasyonlarının sadece bir tanesi. Son bir ayda 379 arkadaşımız bu şekilde gözaltına alındı çünkü 3 Temmuz’da büyük kongremiz var ve büyük kongremizde bütün Türkiye'nin ve dünyanın HDP'nin sesini, sözünü, gücünü göreceğini ve HDP'nin dimdik ayakta olduğunu göreceklerini biliyorlar” dedi.

‘BÜYÜYEREK GELİYORUZ’

HDP Adana İl Eşbaşkanı Mehmet Karakış’ın başının polisler tarafından eğilmeye çalışılmasına tepki gösteren Beştaş, “İl Eş Başkanımızın kafasını eğmeye çalışanların kafası çok yakın bir süreçte eğilecek ve kimsenin yüzüne bakamayacaklar. Her zaman söylediğimiz gibi ‘Biz dimdik ayaktayız’ Bu operasyonlarınızla HDP'yi kesinlikle zayıflatamayacaksınız. Büyüyerek, güçlenerek geliyoruz” diye belirtti.

‘ER GEÇ HESAP VERECEKSİNİZ’

Medeni Yıldırım’ın ölüm yıldönümü olduğunu da hatırlatan Beştaş, “Fail Adem Çiftçi hakkında haksız tahrik altında olası kastla ateş etmesi sebebiyle dava açılmıştı, beraat etti; istinaf bozdu, yine beraat kararı verildi ama kardeşi Mehmet Yıldırım'a Erdoğan'a hakaretten bir yıl iki ay hapis cezası verildi. Medeni Yıldırım'ı katledenler değil, aileleri yargılanıyor; görüntü ve deliller elde olmasına rağmen failler korunmaya devam ediyor ve Medeni Yıldırım'ın annesi -katledildiği günden beri- ailesiyle birlikte katillerin cezalandırılması için feryat figan ediyor, büyük bir mücadele yürütüyor. Medeni Yıldırım'ın annesine buradan saygılarımı iletiyorum, onun yanındayız diyorum ve Medeni Yıldırım'ı asla unutturmayacağız, unutmayacağız diyorum; failleri yargı önünde er geç hesap verecekler” ifadelerini kullandı.

KÜRTÇE KÖY İSİMLERİ ‘X’ OLARAK GEÇTİ

HDP’li Beştaş Hakkari Yüksekova ilçesine bağlı Şîşemzîn, Xurekana Seyîda ve Xurekana Temo köylerinde yaşanan işkenceye dikkat çekti. Beştaş’ın saydığı köylerin Kürtçe isimleri Meclis tutanaklarına “x” olarak geçti.

DARP HASTANE RAPORLARIYLA BELGELENDİ

Beştaş, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Abluka altına alındığını, köylülerin gözaltına alındığını biliyoruz ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği üyesi avukatlar karakola gidip köylülerle görüşmek isteyince kendileri de darp edilerek yerlerde sürüklendi. 13 kişi hâlâ gözaltında; Behçet ve Birhat Engüdar kardeşlerin ise ÖHD ve İHD'li avukatların girişimleri sonucu devlet hastanesine götürüldükleri ve ciddi oranda darp ve şiddete maruz kaldıkları hastane raporlarıyla belgelendi. AKP-MHP koalisyonu Kürdistan illerini ve coğrafyasını insansızlaştırmak istiyor, insanların oradan çıkmasını istiyor, şiddet uyguluyor, zulüm uyguluyor, korku yaymak istiyor ve Başkale'de olduğu gibi buradaki köylüler de ‘Kürt olduğumuz için bunlar yapılıyor’ diyor. Evet, korku iklimi yaymaya çalışıyorsunuz ama unutmayın, cesareti yayıyorsunuz. Öfke duyuyor bu halk, tepki gösteriyor. Sizden korkacak hiçbir şey kalmadı.

BU İTTİFAK DA BOYUN EĞDİREMEYECEK

Ne Çillerler ne Ünal Erkanlar ne Hayri Kozakçıoğlular; hiç kimse bu halka boyun eğdiremedi, bu ittifak da boyun eğdiremeyecek. AKP iktidara ilk geldiğinde ‘90'larla yüzleşeceğiz’ diyordu, şimdi çok daha ağır suçlara imza atıyor ve o dönem suç işleyenleri de aklamaya devam ediyor. Bunların tek bir amacı var, Halkların Demokratik Partisini demokratik siyaset dışına itmek ve tasfiye etmek. Kürt halkını, diğer haklarla birlikte muhalefeti teslim almak. Teslim olmayacağız, boyun eğmeyeceğiz; Kürt halkı direnmeye, haklarını talep etmeye devam edecek. Siz bu ülkeye 90'ları yaşatamayacaksınız, buna izin vermeyeceğiz, bunun hesabını ilk seçimde kaybettiğinizde vereceksiniz ve biz de hesap vermenizi izleyeceğiz.”

Genel Kurul’da HDP, CHP, İYİ Parti tarafından verilen Meclis Araştırma önergeleri AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

Kaynak: MA