Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, Siirt İl Nüfus Müdürlüğü’nün 31 Aralık günü kayıt yapmak isteyen seçmenlerin talebini kabul etmemesini Meclis gündemine taşıdı. 

Beştaş, Meclis Başkanlığına verdiği soru önergesinde, yerel seçim takvimine göre 31 Aralık 2018 gününün yurttaşların seçmen kayıtlarını taşımaları için son gün olarak belirlendiğini hatırlattı.

Siirt İl Nüfus Müdürlüğü’nün 31 Aralık günü kayıt yapmak isteyen seçmenlerin talebini kabul etmediğini, ancak köylerde bulunan korucuların il merkezine kaydetmede hiçbir sakınca görmediğini kaydeden Beştaş, “Konu hakkında görüşme talep eden milletvekilleri ve yetkilerle de görüşmekten imtina eden nüfus müdürlüğü görevlileri, bu tavırları ile de durumun hukuksuz olduğunu ifade etmiş olmaktadırlar. Yine benzer bir örnek Balıkesir ili Bandırma ilçesinde yaşanmış olup 28 Ocak 2018 günü, yapılan görüşmede nüfus müdürlüğü görevlileri tarafından yapılan ‘adres taşıması iznimiz yok, İçişleri Bakanlığı’ndan talimat geldi, taşıma yapamıyoruz’ şeklindeki açıklama ise son derece dikkat çekicidir” dedi.

ŞIRNAK’TA OY TAŞIMASI

Beştaş, yerel seçimlerde oy kullanmaları için yaklaşık 3 bin asker ve polis kaydının Şırnak il merkezine alınması ile Silopi ve Cizre ilçelerinde görevli olan kolluk görevlilerinin Siirt Karayolu üzerinde bulunan TOKİ konutları civarında yoğunlaşmış olmasının kamuoyunda kaygı ile karşılandığını söyledi.

Beştaş, konuya ilişkin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya şu soruları yöneltti:

“*31 Aralık 2018 günü seçmen kaydı taşıma işlemleri için son gün olduğu halde neden nüfus müdürlükleri taşıma işlemlerini durdurmuştur? Bu konuda Bakanlığınızın açık bir talimatı var mı?

* Siirt ili ve Balıkesir-Bandırma örneklerinde olduğu üzere, ülke genelinde 31 Aralık günü, nüfus müdürlüğü görevlilerinin ‘adres taşıması iznimiz yok, İçişleri Bakanlığı’ndan talimat geldi, taşıma yapamıyoruz’ şeklindeki açıklamalarının izahı nedir?

* Bu talimatı verme gerekçeniz nedir?

* Nüfus müdürlüklerinin yasal olarak belirlenmiş bir kural üzerinde oynama yetkileri nereden gelmektedir? Hukuka aykırı talimat verme yetkinizi nereden alıyorsunuz? Nüfus müdürlüklerine gönderilen talimat ve bu talimat doğrultusunda yurttaşların başvurularının geri çevrilmesi açıkça suç teşkil etmiyor mu? Tarafınızca nüfus müdürlüklerine verilen “kanunsuz emirle” nüfus memurları suça teşvik edilmiyor mu? 

*AKP, yeni seçmen yaratarak, seçmen kayıtlarını taşıyarak mı seçim çalışmalarını gerçekleştirmektedir?

*Seçmen kaydı taşıma işlemlerini gerçekleştiren vali ve kaymakamlar; hangi yetki ve sıfatla bu çalışmaları yürütüyorlar? İktidarın seçim kampanyası boyunca vali ve kaymakamlar nüfus müdürlüklerine görevli olarak mı atanmışlardır?

*Yurttaşların Anayasal güvence altında olan ‘seçme hakkı’na bu açık müdahalelerin sebebi nedir? İktidarınız halkın tercihlerinden bu kadar mı endişe duymaktadır?

Kaynak: Mezopotamya Ajansı