HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, ortak cumhurbaşkanı adaylığı konusunda karşı çıktıkları tek ismin Mansur Yavaş olduğunu söyledi. Yavaş'ın Demirtaş yalanlamasını hatırlatan Beştaş "Ürkek, tutum alamayan ve taraf olarak gördüğümüz biri" dedi.

Seçim için geri sayım başlarken, HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, ortak cumhurbaşkanı adayı konusunda, isimlerden çok ilkeleri önemsediklerini söyledi. Özellikle Kürt sorunu ve ırkçılığa ilişkin tutumun turnusol kağıdı niteliğinde olduğunu vurgulayan Beştaş, bu nedenle tek bir isme karşı ambargoları olduğunu anlattı.

Radyo Sputnik’te Enver Aysever'e konu olan Beştaş, Altılı Masa'nın olası cumhurbaşkanı adayına ilişkin şu değerlendirmede bulundu:

"İsimlerden ziyade ilkeleri önemsiyoruz. Kürt meselesine yaklaşım turnusol kağıtlarından biridir. Irkçılığa karşı olmak örneğin. Bunda herkesin ezberlerini bozması lazım. Geçmişle yüzleşme lazım. Kürtlerin de herkes gibi bu ülkenin sahibi ve yurttaşı olduğunu kabul etmemiz lazım. Adil yargılamalar yine çok önemli bir başlık.

KADIN EŞİTLİĞİ VE ÖZGÜRLÜĞÜ HAYATİ ÖNEMDE

Kadın eşitliği ve özgürlüğü hayati derecede önem verdiğimiz bir ilke. Doğaya yönelik kırım politikasının son bulması gibi ilkelerimiz var. Bugüne kadar karşı çıktığımız tek isim oldu, o da Mansur Yavaş. Onun adaylığına asla HDP seçmeni sıcak bakmaz. Bizim için denklemde yok. ‘İnşallah’' kavramını resmi açıklamayla yalanlayan bir insandan herkesi temsil eden bir cumhurbaşkanı olmaz diye düşünüyoruz. Bir vatandaş ‘İnşallah Demirtaş hapisten çıkar’ demişti. Ona ‘inşallah’ diye yanıt verdiği söylendi. Ertesi gün belediyeden ‘Böyle bir cümlem olmadı’ diye açıklama geldi. Bu kadar ürkek, tutum alamayan ve taraf olarak gördüğümüz biri. Ayrıntıları kişiler üzerinden tartışmak istemiyorum, tek bir görüşü onun üzerinden tartıştığımız için söyledim."