HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, TBMM Genel Kurulu'nda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Rusya ve Ukrayna gerilimine değinen Beştaş, "Ukrayna krizinin ekonomik boyutunu da düşünmemiz gerekiyor. Bu Ukrayna krizi tüm dünya ekonomisini olduğu gibi, Türkiye'yi de doğrudan etkileyebilir, etkiliyor. Türkiye bir yandan NATO üyesi, diğer yandan ise Rusya'ya ekonomik olarak angaje olmuş durumda. İyi yönetilmemesi durumunda Türkiye halklarına çıkarılacak, çıkacak ekonomik fatura maalesef çok yüksek olacak" ifadelerini kullandı.

Abdullah Öcalan'ın müvekkili olduğu Asrın Hukuk Bürosu'nun dün bir rapor açıkladığını belirten Beştaş, "İmralı Cezaevinde son bir yılda yaşanan hak ihlallerine değinen bir rapor var elimizde ve Asrın Hukuk Bürosu raporunda, Türkiye adalet sisteminin nasıl keyfi ve bilinçli bir şekilde işkence yaptığı bir kez daha gözler önüne seriliyor. Evet, Sayın Öcalan, 23 yıldır yanında bulunan siyasi hükümlüler Sayın Hamili Yıldırım, Ömer Hayri Konar ve Veysi Aktaş 7 yıldır 'İmralı tecrit sistemi' dediğimiz ağırlaştırılmış infaz rejiminde olağanüstü tecrit koşullarında tutuluyorlar" dedi.

"Rapor, iletişim hakkı başta olmak üzere diğer tüm hakların nasıl gasp edildiğini etraflıca anlatıyor.

Özellikle uluslararası kurumlar, AYM ve diğer kurumların bu ihlalde nasıl el birliğiyle çalıştığı son derece çarpıcıdır" diyen Beştaş, şöyle devam etti:

‘AVRUPA İNSAN HAKLARI SÖZLEŞMESİ İHLAL EDİLDİ’

Dün rapor kamuoyuyla paylaşıldığı için ayrıntılarına girmeyeceğim ancak iki konunun altını önemle çizmek istiyorum. 2021 yılı boyunca, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde 3'üncü maddede düzenlenen işkence yasağı, 6'ncı maddedeki adil yargılanma hakkı, 8'inci maddede aile ve özel hayata saygıyla haberleşme hakkı, 13'üncü maddede düzenlenen etkili başvuru yolu ile hak ve özgürlüklerin amaç dışı kısıtlanmasını yasaklayan 18'inci maddesi ihlal edilmiştir.

‘SUÇ İŞLENMİŞTİR’

İmralı tecrit sisteminin uygulayıcıları tarafından negatif ve pozitif bütün yükümlülükler ihlal edilerek suç işlenmiştir ve devam ediyor. Böylece, Anayasa, AİHS ve diğer tüm hukuksal bağıtların yok sayıldığı İmralı tecrit sistemi Türkiye'de hukuk ve demokrasi dışı bir yaşamın inşa edilmesine neden olmaktadır. Öcalan'ı devre dışı bırakmak, Kürt sorununu derinleştirmektedir, çözümün önüne geçme çabalarıdır. Bunun faturası son 6-7 yılda görüldüğü üzere çok ağır olmaktadır.

‘ADALET BAKANLIĞINI GÖREVİNİ YAPMAYA ÇAĞRIYORUZ’

Tecrit aynı zamanda bir insanlık suçudur. Başta CPT olmak üzere, Adalet Bakanlığı ve tüm ilgilileri görevlerini yapmaya çağırıyoruz: İmralı kapılarını açın, avukatlar ve aileleri görüşmelerini yapabilsinler.