HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, “Son günlerde partilerine yönelik yeni bir uygulama olan ‘ev hapsi’ cezasını Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a sordu.

Beştaş, “Bu ceza yöntemi yaygın bir uygulamaya dönüşmek üzeredir. Üstelik yasal kriterlere dahi bakmaksızın mahkemeler muhaliflere bu yeni ceza yöntemini uygulamaya başlamıştır. Bu ceza ile amaçlananın HDP’nin siyasi faaliyetlerini sınırlamak olduğu açıktır” ifadelerini kullandı.

 
Beştaş, konu çerçevesinde Adalet Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na yazılı bir soru önergesi verdi. Beştaş’ın önerge metni ve soruları şöyle:
 
“TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
 
Aşağıdaki sorularımın, Adalet Bakanı Sayın Bekir BOZDAĞ tarafından Anayasa’nın 98 inci ve TBMM İçtüzüğü’nün 96 ile 99 uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.
 
Adana’da 5 Kasım’da gözaltına alınan ve aralarında HDP Adana İl Eş Başkanı Hüseyin Beyaz’ın da olduğu Halkarın Demokratik Partisine mensup 14 kişinin savcılık ifadelerinin ardından Savcılıktaki ifadeleri alınan HDP Adana İl Eş Başkanı Hüseyin Beyaz, HDP Seyhan İlçe Eş Başkanı Suzan Kılıç, HDP Adana İl Yöneticisi İbrahim Yakut, HDP Seyhan İlçe Meclis Üyesi Saniye Seçgin, KURDÎ-DER yöneticisi İsa Bulut, MKM sanatçısı ve Koma Pel solisti İlyas Arzu, TUHAD-FED üyesi Mehmet Akar, MEYADER üyesi Fesih Arttıran, Rojava Derneği üyesi Ferdi Sönmez ile HDP’li Mustafa Çampınar, İsmail Kıno, Mahmut Erdem Mehmet Ali İnal ve Osman Polat “örgüt üyesi” oldukları iddiasıyla hâkimliğe sevk edilmiştir.
 
Hakimlik ise bir kısım partiliyi adli kontrol şartı ile tahliye ederken il eş başkanı Hüseyin Beyaz, Suzan Kılıç, İsmail Kıno, Mehmet Ali İnal, İlyas Arzu, İsa Bulut, İbrahim Yakut ve Mahmut Erdem’e “ev hapsi” cezası vermiştir.
 
Bunun yanısıra diğer illerde de “ev hapsi” cezası örnek uygulamaya dönüşmüş ve yaygınlaştığı gözlemlenmektedir.
 
Konutta infaza ilişkin şartlar 5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’un 110. Maddesinde belirtilmiş olup “ev hapsi” cezasının yasal koşulları: “Kadın veya altmış beş yaşını doldurmuş kişilerin altı ay ve daha az ceza alması durumunda, Yetmiş yaşını doldurmuş kişilerin bir yıl ve daha az ceza alması durumunda, Yetmiş beş yaşını doldurmuş kişilerin üç yıl ve daha az ceza alması durumunda…” olarak belirlenmiştir.
 
Bu bağlamda;
 
1-) Halkların Demokratik Partisi Adana İl Yönetimine, hakeza çeşitli muhalif sivil toplum kuruluşu yöneticileri ve aktivistler hakkında “ev hapsi” cezasına hükmedilme gerekçesi nedir?
 
2-) “Ev hapsi” cezasının belirlenmiş yasal koşulları olması karşısında bu yasal koşulları taşımayan kişilere de bu cezanın öngörülmesinin sebebi nedir? Yasal düzenlemenin HDP mensuplarına ve muhalif sivil toplum kuruluşu yöneticilerine uygulanmaması için verilmiş bir talimat var mıdır?
 
3-) Yasanın açık hükmüne karşın HDP yöneticilerine verilen “ev hapsi” cezasının amacı HDP il teşkilatlarının çalıştırılmaması mıdır?
 
4-) “Ev hapsi” cezasının uygulanmasına ve yaygınlaşmasına dair Bakanlığınızca alınmış bir karar verilmiş bir talimat var mıdır?
 
5-) “Ev hapis” cezası hükümet politikalarınız neticesinde uygulamaya konulmuş bir yöntem midir?
 
6-) “Ev hapsi”nin keyfi bir cezalandırma yöntemine dönüştüğünü ve yasal kriterlere uymadığı halde meşruiyet kazandığını düşünüyor musunuz? Bu tür uygulamaların hukuk devleti ilkesi ile bağdaştığını düşünüyor musunuz?
 
7-) Hukuk kurallarının herkese eşit biçimde ve yasalarda yer aldığı haliyle uygulanmamasının toplum nezdinde hukuka duyulan güveni sarstığını düşünüyor musunuz? Bu konuda tedbirler alınması ve hukuka güvenin yeniden tesisine dair çalışmalar yapılmasını gündeminize alacak mısınız?
 
8-) HDP yönetici ve il eş başkanlarının evde hapsedilmesi Halkların Demokratik Partisi’ne yönelik tasfiye operasyonlarının bir parçası mıdır?”