Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2023 seçimleri için 14 Mayıs’ı işaret etmesinin ardından gözler muhalefete döndü.

Altılı masadaki partiler 6 Nisan’dan sonra yapılacak seçimler için Meclis’te destek vermeme kararını yineledi. HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ise yetkili kurullarda bunu değerlendireceklerini ifade etti.

Beştaş, 14 Mayıs’ta yapılacak bir seçimde yeni seçim yasasının uygulanamayacağını ve Meclis seçim kararı almazsa cumhurbaşkanının üçüncü kez aday olamayacağını söyledi.

Altılı masa 10. toplantısının ardından yaptığı ortak açıklamada, “2018 seçimlerinde geçerli olan sistemle gerçekleşecek -yani 6 Nisan’dan önce yapılacak- bir erken seçime ise destek vermeye hazırız” demişti. Altılı masadaki partilerin temsilcileri hala aynı görüşte olduklarını yineledi.

"TEK YOL VAR O DA MECLİSİN KARAR ALMASI"

Ancak HDP’den Meclis oylamasına ilişkin bir karar açıklaması gelmedi. Sorularımızı yanıtlayan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, öncelikle yeni seçim yasası ve Erdoğan’ın adaylığı konusundaki tartışmalara değindi.

Evrensel’den Birkan Buluta konuşan, Beştaş şu değerlendirmede bulundu:

“Bize göre 6 Nisan’da yürürlüğe girecek olan yeni kanun uygulanamaz. Çünkü seçim takvimi bir bütündür. Seçim takviminin askıya çıkarılması, seçmen listeleri, adaylar vb. daha birçok işlem var. Bu yönüyle 14 Mayıs’ta yapılacak olan seçimde yeni kanunun uygulanamayacağı açıktır.

Diğer konuya gelince cumhurbaşkanı üçüncü kez aday olamaz. Buna dair anayasanın lafzı da yorumu da çok açıktır. Bir kişi iki defadan fazla aday olamaz deniyor. Bu hem eski hem de yeni düzenlemede de böyle. Bu nedenle tek yolu var, Meclisin karar alması”

Meclis oylaması durumunda HDP’nin tavrını sorduğumuzda Beştaş, “Biz bunu ilk toplantımızda kurullarımızda değerlendireceğiz ama genel yaklaşımımızın bu olduğunu, karar verdiğimizde de bunu açıklayacağımızı ifade etmek istiyorum. Bu konuda netleşen görüşlerimiz zaten çok belli. Neticede bu bir süreç. Hem yeni yasanın uygulanması, hem de Cumhurbaşkanlığı adaylık meselesi bu konuda görüşlerimiz net ama diğeri (14 Mayıs açıklaması) daha yeni ilan edildi biliyorsunuz. Buna ilişkin teklif önümüze gelemeden ve değerlendirmeden bir şey söylemek olmaz” diye konuştu.