Halkarın Demokratik Partisi Urfa Milletvekili Osman Baydemir, Erbil'de gerçekleştirdikleri temaslarla ilgili konuştu. Baydemir, "Eğer Kerkük’e saldırı olabiliyorsa, eğer Efrin’e saldırı olabiliyorsa, eğer Şırnak’a saldırı olabiliyorsa bunun bir sebebi de Kürt siyasilerin kendi aralarındaki ittifaksızlığıdır" dedi.

Seçim ittifakına ilişkin de konuşan Baydemir, "Öncelikle Kürt partilerin kendi aralarında ittifak olması lazım.Eğer biz bunu başarırsak Türkiye’nin Batı yakasında demokrasi güçleriyle ortaklaşmamızın veya ittifak kurmamızın bir anlamı olur" ifadelerini kullandı.

Erbil’e giden HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan başkanlığındaki heyetin Irak Kürdistan Bölgesi’ndeki temasları devam ediyor.

Rûdaw’a konuşan Osman Baydemir, Erbil’deki temaslarına dair şu bilgileri aktardı:

“Bugün Sayın Başkan Barzani ile görüştük ve başsağlığı dileklerimizi ilettik. Görüşmede son 3-4 yıldır Ortadoğu coğrafyasında yaşanan tüm gelişmeleri ve bu dar boğazdan çıkış yoluna dair önermelerimizi paylaştık. Dört parçadaki Kürt halkının birbiriyle herhangi bir sorunu yoktur. Esas sıkıntı Kürdistani partiler arasındaki ihtilaftır.

Partiler arasında rekabet en doğal olandır ve demokrasinin gereğidir ama rekabet sınırı aşılırsa Kerkük olur. Kerkük demek Efrin demek. Kerkük demek Cizre, Sur, demek. Yani tek bir milletin kaderi demek. Bu dar boğazdan çıkış yolu, olup bitenlerden çok iyi dersler çıkarmaktır.”

Baydemir, “Bizim ulusal ittifaktan kastımız hepimiz toplanalım tek bir parti olalım değildir. Hepimiz toplanalım ve ortak bir paydada, Kürt halkının da diğer halklar gibi eşitçe, özgürce, kendi kaderini diğer halklarla beraber tayin edebileceği adil bir düzenin kuralması için, Kürtler dünyadan ne istiyor, Kürtler bölge devletlerden ne istiyor sorusuna ortak bir yanıt verebilmek. Bölük pörcük olursak kimse bizimle barış masasına oturmaz. Ancak Kürt halkının haklı davasında tek vücut olursak ve ortak bir stratejiyi ortaya koyabilirsek o zaman haklı taleplerimiz kabul görür” ifadelerini kullandı.

“Toplantıda Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) son dönemlerde Güney Kürdistan’a düzenlediği hava saldırıları da gündeme geldi mi?” sorusuna Baydemir şu yanıtı verdi:

“Eğer Kerkük’e saldırı olabiliyorsa, eğer Efrin’e saldırı olabiliyorsa, eğer Şırnak’a saldırı olabiliyorsa bunun bir sebebi de Kürt siyasilerin kendi aralarındaki ittifaksızlığıdır. Kendi arasındaki husumetleridir. Dolayısıyla bu husumetler ortadan kaldırıldığında bu saldırılarında önü kesilmiş olur.
 
Bahsetmiş olduğumuz ittifak aynı zamanda bir korunma zırhıdır. Bir kez daha söylüyorum; Kürtler arası ittifak Türk halkının da demokrasiye ulaşmasının kapısını açar. Bu Fars halkı için de geçerli çünkü Kürt halkının statüsünü kazanması demek, Ortadoğu coğrafyasına barışın gelmesi demek. Kürtler özgür olmadığı müddetçe Ortadoğu’ya demokrasi gelmez.”

HDP SEÇİM İTTİFAKI YAPACAK MI? 

HDP’nin 2019 seçimleri için CHP veya HÜDA-PAR ile ittifak yapacağı son dönemlerde en çok konuşulan konular arasında. Osman Baydemir, konuya ilişkin şunları söyledi:
 
“Öncelikle Kürt partilerin kendi aralarında ittifak olması lazım. Birinci önceliğimiz Kürdistan’da var olan tüm siyasi partilerin, hatta ve hatta şahsiyetlerin kendi aralarında ittifak kurması.”

“Bu durumda önceliğiniz Kürt partileri mi?” sorusuna Baydemir, “Önceliğimiz bu olmak durumundadır. Bunu başarmak zorundayız. Eğer biz bunu başarırsak Türkiye’nin Batı yakasında demokrasi güçleriyle ortaklaşmamızın veya ittifak kurmamızın bir anlamı olur” yanıtını verdi.

Osman Baydemir, “Eğer biz kendi içimizde ittifakı kurmazsak, bunu başaramazsak, diğer güçlerle yapacağımız ittifağın da kapı açma imkanı çok zayıf olur. Bu durum Rojava için de gerçerli, Başur için de geçerli. Biz HDP olarak illa ki Güney Kürdistan’daki kardeşlerimiz bunu yapsın demiyoruz. Biz sadece öneriyoruz. Aynı zamanda öneriye de açık olduğumuzu ifade ediyoruz” diye de ekledi.