Kobanê Davası’nda yargılanan 13 kadın siyasetçiye ilişkin açıklama yapan HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, iktidara “Bu ülkenin en kadim problemlerini yargı eliyle görünmez kılma çabanızdan vazgeçin” çağrısında bulundu. 

Hakların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, kadın ve hukuk örgütleriyle birlikte Kobanê Davası’nda yargılanan 13 kadın siyasetçi için Sincan Cezaevi Kampüsü önünde açıklama yaptı.   

Açıklamada konuşan HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, iki gün önce gerçekleşen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlamalarını hatırlatarak, “Kadınlar 8 Mart’ı alanlarda, meydanlarda, sokaklarda kutladı. Türkiye’de maalesef kadınlar her gün şiddete, katliama, tacize, tecavüze uğrarken bir de yargı sopasıyla iktidarın yürüttüğü siyasallaşmış yargının hedefi haline gelmiş durumda. Bu nedenle bizler Rosa Kadın Derneği, Star Kadın Derneği, İnsan Hakları Derneği (İHD), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) yöneticileriyle beraber kadın mücadelesinin yargılandığı, yargının iktidarın sopası haline getirildiği bir dosya olan Kobanê Kumpas Davası’nı takip etmeye geldik” diye belirtti.

'MÜCADELEDEN VAZGEÇMEDİLER'

Kobanê Davası’nda 13 kadının tutuklu olduğunu söyleyen Başaran, “Yargılanan 13 kadın arkadaşımız da Türkiye’de kadın mücadelesini yürüten ve bütün yaşamını buna adamış kişiler. Kadın arkadaşlarımız IŞİD’in Kobanê’ye saldırısını protesto ettikleri için, IŞİD’in gerçekleştirdiği vahşetin karşısında durdukları için, Kobanê halkının yanında, Kobanêli kadınların yanında durdukları için Kobanê Kumpas Davası’nda yargılanıyorlar. Ama biz biliyoruz ki bu mahkeme salonları ne kadın mücadelesi ne de Kürt mücadelesi ve ezilenlerin mücadelesini yargılamaya muktedir olmadı. İlk günden bugüne Sebahat Tuncel, Ayla Akat Ata, Figen Yüksekdağ, Aysel Tuğluk, Gülser Yıldırım ve diğer tüm kadın arkadaşlarımız aslında yargılanan değil yargılayan olduklarını, dört duvar arasında olsalar bile mücadeleden vazgeçmediklerini bir kez daha ifade ettiler. Biz de bir kez daha arkadaşlarımızın yanında olup, onların mahkeme salonlarından söylediklerini her alanda söylemeye ve bu mücadeleyi büyütmeye devam edeceğimizi ifade etmek için buradayız” şeklinde konuştu.

KADINLAR GERİ ADIM ATMADI

Kadın örgütlerine çağrıda bulunan Başaran, “Gelin bu kumpas davasını hep beraber boşa çıkartalım. Gelin kadın mücadelesine hep beraber daha sıkı bir biçimde sahip çıkalım ve savunalım” dedi. 
Başaran konuşmasını şöyle sürdürdü: “İktidara da bir kez daha seslenmek istiyoruz; Bu ülkenin en kadim sorunlarını mahkeme salonlarında çözmekten vazgeçin. Bu ülkenin en kadim problemlerini yargı eliyle görünmez kılma çabanızdan vazgeçin. Başaramadınız. Çünkü ne kadınlar ne de Kürtler sizin yürüttüğünüz bu politikalardan geri adım atmadı. Hiçbir arkadaşımız pişmanlık göstermedi. Çünkü pişman oldukları hiçbir şey yoktu. Bu ülkede kadınların özgür bir gelecek kurması için halkların eşit ve özgür bir sistemde yaşaması için mücadele ettiler ve bu mücadeleyi devam ettireceklerini defalarca ifade ettiler. Denenmiş ve başarısız olmuş yöntemlerinizle kadınlara geri adım attıramayacağınızı buradan bir kez daha ifade etmek istiyoruz. Biz duruşmayı izleyeceğiz ve onların duruşma salonlarında ifade ettiklerini gelip kamuoyuyla da paylaşmaya devam edeceğiz” diye belirtti. 

Rosa Kadın Derneği Başkanı Adalet Kaya, yargılanan kadınların yanında olduklarını ve olmaya devam edeceklerini söyledi. 

ÖHD Eş Genel Başkanı İlknur Alcan ise ÖHD’li kadın avukatlar olarak en başından beri müvekkillerinin yanında olduklarını ve olmaya devam edeceklerini vurguladı. Kaya, “Müvekkillerimiz siyasette egemen olan erkek dilini değiştirmek istedikleri için yargılanmaya çalışılıyor. Biz yoldaşlarımızı en başından beri yalnız bırakmadık ve bırakmayacağız” ifadelerini kullandı.

Kaynak: MA