HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, Meclis Genel Kurulunda görüşmeleri devam eden torba yasadaki düzenlemelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Başaran, "Gerçekten çok uğraşmışsınız. İktidarınızı torbalarla yürütüyoruz ama torba da kurtarmıyor. Bin tane torba da getirseniz kurtarmayacak. Çuval da kurtarmayacak çünkü mızrak artık çuvala sığmıyor. Çünkü sizin bir eliniz halkın cebinde ama o halkın cebi de delik" dedi.

Vergilere değinen Başaran, "Halkın sizin gibi Malta’da şirketleri yok, gemicikleri yok" diye konuştu.

Başaran'ın konuşmalarından satırbaşları şöyle:

Her şeye vergi geliyor. Önce "Yüzde 40" diyorsunuz, sonra müjdelerle o vergiyi indiriyorsunuz. Ölümü gösterip halkı sıtmaya razı ediyorsunuz. Her şeyden vergi, her şeye zam ama bu zamlar haberlere bile yansımıyor.  Ben 1990'lı yıllarda çocuktum ama en azından medya çıkıp çok rahat bir şekilde iktidarı eleştirebiliyordu. "Zam var" diyebiliyordu. Bugün ülkede "Zam var" bile diyemiyoruz. Ama her yer zam. Benzine zam, ekmeğe zam, her şeye zam. Bir gidin, halk ne yaşıyor biraz görün. 

HALKIN MALTA'DA ŞİRKETLERİ YOK

Halkın sizin gibi Malta'da, yurt dışında, orada, burada çocuklarının şirketleri yok. Halkın sizin gibi, sizin çocuklarınız gibi gemicikleri de yok. Her gün o üniversite mezunları atanamadığı için intihar ediyor, doktoru intihar ediyor, öğretmeni intihar ediyor, hemşiresi intihar ediyor. Siz hiç düşündünüz mü bu insanlar bu travmayı niye yaşıyorlar? Çünkü insanlar artık aç.

Peki, niye bu kadar vergi var, bu vergilerle ne oluyor? Eğitim mi daha iyi bir noktaya geliyor? Her gün eğitim sistemini değiştiriyoruz. Bütün alfabenin harflerini bir araya koydunuz, sıraladınız, sıralamadığınız harf kalmadı eğitim sisteminde, her harfi denediniz, sonuç aynı. Dünyada yine eğitim konusunda en geri ülkelerden biriyiz. 

Biz bu kadar vergiyi niye ödüyoruz bunlara vermiyorsak, sağlığa vermiyorsak, eğitime vermiyorsak, toplumun kalkınmasına vermiyorsak? Savaşa veriyoruz. Her gün garip bir şekilde sürekli birileriyle savaş hâlindeyiz. Bir gün kalkıyoruz ki Rus uçağı düşürülmüş, Rusya'yla savaş hâlindeyiz. Bir gün geliyor Irak'a savaş açıyoruz, Irak'la savaşıyoruz, üç gün sonra geliyor bakıyoruz ki petrole ihtiyacımız var, ticaret iflas etmiş, vay efendim "Kardeşim İbadi" diye koşuyoruz İbadi'nin kollarına. 

CAM FİLM BİLE GELİR ARACI OLDU

Otomobildeki o cam filmi meselesi bile bir gelir elde etme aracınız oldu. Önce “cam filmini takabilirsiniz" dediniz, sonra o cam filmleri söktürüyorsunuz, insanlara ceza yağdırıyorsunuz. Artık nereden, nasıl para kazanacağınızı; nereden, nasıl halkı sömüreceğinizi şaşırdınız. 

Biraz da o halkla empati yapın, onların yaşadıklarını anlamaya çalışın. Onlar burada bizim oturduğumuz gibi ceylan derisi koltuklarda oturmuyorlar, sefalet içindeler ve bu Meclisten bir çözüm bekliyorlar.

Demokrat Haber