HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran, 24. Dönem BDP Milletvekili Halil Aksoy’a verilen cezayı kınadı. 

Başaran yaptığı yazılı açıklamada Aksoy’a verilen 13.5 yıl hapis cezasını "Bu hukuksuz, akıldışı ceza yeni adli yılın ne tür adaletsizliklere gebe olduğunun da habercisi oldu" sözleriyle değerlendirdi.

"Adaleti kendi çıkarları uğruna eğip bükenlerden adalet beklemiyoruz" diyen Başaran'ın açıklaması şöyle:

"Ağrı 1. Ağır Ceza Mahkemesi yeni adli yıla, 24. Dönem BDP Milletvekili Halil Aksoy’a 13.5 yıl hapis cezası vererek başladı. Aksoy’a verilen bu hukuksuz, akıldışı ceza yeni adli yılın ne tür adaletsizliklere gebe olduğunun da habercisi oldu.

Aksoy’un uzun tutukluluk süreci, iddianameye konu olan ‘suç unsurlarının’ içeriği, aslında yargılama sürecinin ne kadar hukuksuz olacağının da göstergesiydi. Aksoy’un Ağrı İl Başkanı ve milletvekili olduğu dönemde gerçekleştirdiği halk ziyaretleri, yaptığı basın açıklamaları, katıldığı etkinlikler gibi siyasi faaliyetlerin tamamı 200 sayfalık iddianameye ‘suç unsuru’ olarak konu edilmiştir. Aynı mahkeme tarafından daha önce iki kez tahliye edilen Aksoy, savcının itirazı üzerine bir üst mahkeme tarafından yeniden hukuksuz ve gerekçesiz bir şekilde tutuklanmıştır.

Kürt siyasetçi Halil Aksoy’un ailesi İstanbul’da ikamet ederken, davası Ağrı’da görülürken, Sayın  Aksoy, bu her iki ilden de uzak Rize Kalkandere’de tutsak edilmiştir. Mahkemeye bizzat katılma talebi reddedilen Aksoy’a, 694 No’lu KHK gerekçe gösterilerek, SEGBİS denen ve ceza yargılamasının temel ilkelerinden “yüz yüzelik” ilkesine aykırı, keza savunma hakkını kısıtlayan, bu nedenle de adil yargılanma hakkını ortadan kaldıran uygulama dayatılmıştır.

Esas hakkındaki savunmasını yapmadan karar verme yoluna giden mahkeme heyeti, 70 yaşında ve birçok hastalığı bulunan Aksoy’a sadece örgüt üyeliği suçundan en üst hadden ceza (13,5 yıl) vererek, adeta müebbet hapis cezasına hükmetmiştir. Usulü ve hiçbir kuralı uygulamayan mahkeme, verilen hapis cezasından yasal ve takdiri olarak hiçbir indirim yoluna da gitmemiştir.

Eski veya yeni fark etmeksizin, Kürt siyasetçilerine iktidar güdümündeki yargı eliyle uygulanan siyasi soykırımın bir perdesi de Ağrı’da yaşanmıştır. Adaleti kendi çıkarları uğruna eğip bükenlerden adalet beklemiyoruz. Adaleti, onurlu ve eşit bir yaşamı savunanlar yeniden bu topraklara getirecektir."