Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir, kent merkezi ve bağlı ilçelerde gerçekleştirdiği temaslara dair yazılı açıklama yaptı.

Bingöl esnafı, çiftçisi ve depremzedelerin yaşadıkları sorunlara yer verilen açıklamada, fırıncıların zamlardan, işyerleri kapalı olan kıraathane esnaflarının ise giderleri noktasında destek alamamaktan şikayetçi oldukları belirtildi.

‘ÜCRETSİZ KART HAKKI GASP EDİLDİ’

Açıklamada, engelli yurttaşların yaşadığı sorunlara ilişkin şu bilgiler paylaşıldı:

“Altı Nokta Körler Derneği ziyaretimiz de, engelli yurttaşlarımızın yıllardır süre gelen sıkıntılarının artarak devam ettiğini, çözüm konusunda kimsenin sorumluluk almadığını, verilen sözlerin yerine getirilmediğini gördük. Engelli bir yurttaşımızın lavabo ihtiyacını karşılamak için kilometrelerce yol kat ettiğini ifade etmesi içler acısı bir durumun göstergesiydi. Toplu taşıma araçlarına binme önceliğinin, ücretsiz kart hakkının da gasp edildiğini ifade eden engelli yurttaşların zaruri ihtiyaçlarını karşılama konusunda yerel yönetimlerin yetersizliği ya da doğru ifade ile yurttaşlarımızı ‘külfet’ olarak görmelerinin kabul edilmesi söz konusu bile değildir.”

Kent merkezindeki çarpık yapılaşmaya da değinilen açıklamada, ihalelerin AKP’ye yakın olan müteahhitlere “çağrı” usulüyle verildiği ve kentte en büyük yolsuzluğun ise Milli Eğitim Müdürlüğü’nde yaşandığını kaydedildi.

'ALEVİ KÖYLERİNE HİZMET GİTMİYOR'

Kentin kuzeyinde kalan Alevilerin yaşadıkları köylere hizmet götürmediğinin vurgulandığı açıklamada, “14 Haziran 2020 tarihinde Yedisu-Karlıova merkezli depremde, bu ilçelerimize bağlı ağır hasarlı köylerin hayvan barınakları ve konut sıkıntıları da devam etmekte. Havaların soğuması ile yurttaşlarımız çok daha sıkıntılı günlerle karşı karşıya kalabilirler. Burada ki sorunlara yönelimde öncelikler arasında olmalıdır” ifadelerine yer verildi.

'HASTALAR ÖLÜME TERK EDİLDİ'

Bingöl’deki hastane ziyaretine ilişkin de kimi detaylar açıklamada yer aldı. Açıklamada, hastaların ölüme terk edildiğini belirtilerek, “Test konusunda muazzam yetersizliğin olduğunu, hijyenden yoksun, sıcaklığın 38 derecelere çıktığı günlerde hastaların çadırlarda ölüme terk edildiğini gördük. Çok acil bir şekilde, öncelikle sağlık çalışanlarının düzenli olarak teste tabi tutulmaları, hijyen konusunun maksimum seviyeye çıkarılması, sağlık çalışanlarının özlük haklarında düzenlemelerin yapılması ve hastanenin müsait olan kampüsüne çelik konsoldan bir pandemi hastanesinin yapılması gerekmektedir” denildi.