HDP milletvekili Ahmet Şık’ın, TBMM’deki konuşması sırasında gerginlik yaşandı. Şık’ın “Ahlaksızlığınızı, yeterli gelmediğini biliyor olsanız da, yüzsüzlükle sıvıyorsunuz” sözleri üzerine TBMM Başkan Vekili Mustafa Şentop, mikrofonu kapattı.

AK Partili Şahin Tin, “Adam gibi konuş. Böyle konuşamazsın” derken; bir diğer AK Partili vekil Tamer Dağlı, “Ahlaksız sensin. Haysiyetsiz, şerefsiz” ifadelerini kullandı. Milletvekillerinden bazıları kürsüye doğru yürüyünce, birleşime ara verildi.

HDP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık’ın, TBMM’de görüşülen “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” hakkında söz aldı.

Teklifinin hukuki dayanaklarına dair içerik tartışmasına girmeyeceğinin söyleyen Şık, “Çünkü tartışmamız gereken iktidarınızın meşru ve yapmak istediklerinizin hukuki olup olmadığıdır. Sahip oldukları güç ve iktidarı sonsuza kadar ellerinde tutabilecekleri yanılgısıyla; yasaları silah, yargıyı da tetikçi haline getirme çabasına girişmiş ne ilk iktidarsınız, ne de son olacaksınız” dedi.

‘TOPLUMSAL ENKAZIN ÜZERİNE BİR DE TÜY DİKME PEŞİNDESİNİZ’

Kanun teklifini “darbecilerin basit bir karikatürü” olarak nitelendiren Ahmet Şık, “Hükmünü sürdüğünüz fiili yönetim biçiminizi daha da şeditleştirmek, kötülüğünüzün iktidarını arşa değdirmek ve zulmünüzü meşrulaştırmak için darbeye karşı tedbir görünümü altında OHAL ilan etmeniz hiç şaşırtıcı değildi. 251 insanın canına mal olan bir kanlı kalkışmayı, ‘Allah’ın lütfu’ diye görmenizin sırrı da burada saklıydı” diye konuştu.

OHAL dönemindeki uygulamaları eleştiren Şık, “Şimdi, yarattığınız toplumsal enkazın üzerine, bir de tüy dikmenin peşindesiniz. Yurttaşlara karşı, kelimenin gerçek anlamıyla bir canavara dönüştürdüğünüz hukuku, bu yasal düzenleme ile kalıcılaştırmak istiyorsunuz. Çünkü artık kirli suç ortaklıklarından menkul rejiminizin derinleşmesi, kökleşmesi ve kurumsallaşabilmesine ihtiyacınız var” ifadelerini kullandı.

‘SUÇ ORTAKLIĞINIZIN SIR OLARAK KALMASINI İSTİYORSUNUZ’

“Darbeci güruhla suç ortaklığınızı ortaya koyacak hakikatin, sonsuza kadar sır olarak kalmasını istiyorsunuz” diyen Şık, şunları söyledi:

“Yargıyı elinizde bir sopaya dönüştürüp, iktidarınıza yönelik her tür eleştirinin derdest edilmesi ve siyasi rakiplerinizin tasfiyesi için kullanıyor ve hukuk cinayetlerinin altına pervasızca imzanızı atıyorsunuz. Kimi zaman da, siyasi iktidarınızı besleyen cinayetler, yolsuzluklar, hırsızlıklar ve her türlü çirkinliğiniz ortaya çıkmasın diye, yargının iplerini çekip, üç maymunu oynatıyorsunuz.”

AK Parti’yi gerçekleri söyleyenlere saldırmakla suçlayan Şık, “En azından ne olduğunuz, bir kez daha yüzünüze karşı söylenmeli: İktidar olmanın yarattığı kibrinizi yalan ve cehaletle yoğuruyorsunuz. Hakikati söyleyenlere yönelik saldırganlığınızı ise acizliğinizle besliyorsunuz. Ahlaksızlığınızı, yeterli gelmediğini biliyor olsanız da, yüzsüzlükle sıvıyorsunuz” dedi.

‘BU KÜRSÜ KİMSEYE HAKARET ETME İMKÂNI VERMİYOR’

Şık’ın konuşurken AK Parti sıralarından yükselen sesler bu sırada arttı ve TBMM Başkan Vekili Mustafa Şentop, mikrofonu kapattı. Şentop, “Bir dakika… Sözünü kestim kürsüdeki hatibin. Böyle şey olamaz, 67’nci maddeye göre hakaret etme imkânı vermiyor bu kürsü kimseye. Hakaret etme imkânı yok. Böyle şey olamaz, böyle şey olamaz” dedi.

Tutanaklara göre bu sırada AK Parti ve HDP milletvekilleri kürsüye yöneldi.

AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, “Adam gibi konuş. Böyle konuşamazsın. Böyle konuşamaz. ‘Ahlaksız’ olmaz” derken; AK Parti Adana Milletvekili Tamer Dağlı, “Ahlaksız sensin. Haysiyetsiz, şerefsiz” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet gazetesinin haberine göre AK Parti İzmir Milletvekili Alpay Özalan, kürsüye saldırdı. Yaşanan gerginlik üzerine Şentop, birleşime 5 dakika ara verdi. Twitter hesabından paylaşım yapan Ahmet Şık, “Hakikat canlarını acıtıyor” ifadesini kullandı.

Aranın sonrasında konuşan TBMM Başkan Vekili Mustafa Şentop, “İstanbul Milletvekili Ahmet Şık’ın az önceki oturumda sarf etmiş olduğu sözler İç Tüzük’ün 161’inci maddesinin 1’inci fıkrasının 3 numaralı bendi kapsamında olduğundan Meclis’ten geçici olarak çıkarma cezası gerektirmektedir” dedi.

Şık hakkında Meclis’ten geçici olarak çıkarma cezası teklifi vereceğini söyleyen Şentop, “Ahmet Şık savunma yapabilir yahut başka bir milletvekili onun adına savunma hakkını kullanabilir” diye konuştu.

Turan’ın sataşmadan dolayı söz istediğini söylemesi üzerine Şentop, “Ama savunmaya cevap da yok yani savunma özel olarak verilmiş bir imkân. Ben devam edeyim, işlemi tamamlayayım, lütfen” dedi.

Yapılan oylamada, Şık’a geçici olarak iki birleşim Meclis’ten çıkarma cezası verilmesi ceza teklifi kabul edildi.