HDP’li belediyelere yönelik kayyım atama uygulaması devam ediyor. Daha önce yerine kayyım atanan HDP’li Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı ile birlikte gözaltına alınan Kayapınar Belediyesi Eşbaşkanı Keziban Yılmaz, Bismil Belediye Eşbaşkanı Gülcan Özer ve Kocaköy Belediye Eş Başkanı Rojda Nazlıer ile Van Erçiş Belediye Başkanı Yıldız Çetin’in yerine kayyım atandı.

Van Valiliği’nden yapılan açıklamada, Çetin’in, Van 4 ve 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ‘silahlı terör örgütüne üye olma’ ve ‘terör örgütü propagandası yapmak’tan yargılandığı, ayrıca Van ve Erciş Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ‘silahlı örgüte üye olmak’ iddiasıyla başlatılan soruşturma sürecinin devam ettiği hatırlatılarak, yerine kaymakam Nuri Mehmetbeyoğlu’nun atandığı duyuruldu.

6 BAŞKANA MAZBATA VERİLMEDİ, 12 BELEDİYEYE KAYYIM ATANDI

HDP, 31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerde 3 büyükşehir, 4 il, 50 ilçe, 11 belde olmak üzere toplam 69 belediye kazanmıştı. Ancak haklarında KHK’yle ihraç kararı bulunduğu gerekçesiyle 6 ilçe belediye başkanına mazbata verilmemişti.

19 Ağustos’ta Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediye Başkanları Selçuk Mızraklı, Ahmet Türk ve Bedia Özgökçe, İçişleri Bakanlığı tarafınan görevden alınmış ve yerlerine kayyım atanmıştı.

Kulp Belediye Başkanı Mehmet Fatih Taş 12 Eylül’de, Erzurum Karayazı Belediye Eş Başkanı Melike Göksu ise 18 Eylül’de tutuklanmış ve yerlerine kayyım atanmıştı.

15 Ekim’de evlerine yapılan operasyonlarla gözaltına alınan HDP’li Hakkari Belediye Başkanı Cihan Karaman, Yüksekova Belediye Başkanı Remziye Yaşar ve Nusaybin Belediye Başkanı Semire Nergiz tutuklandı. İçişleri Bakanlığı kararı ile tutuklanan belediye başkanlarının yerine 18 Ekim’de atandı. Bugün alınan kararlarla birlikte atanan HDP’li belediye sayısı 12’ye yükseldi.