Halkların Demokratik Partisi (HDP), 20 Temmuz 2015’den itibaren başlayan olaylar sonucu meydana gelen sivil kayıpların incelenmesi ve 'savaş suçu-insanlığa karşı suçlar' işlendiği gerekçesiyle sorumlular hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcılığı'nın harekete geçmesi için Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi Başkanlığı’na dilekçe sundu.

20 Temmuz 2015 tarihinde Suruç'taki bombalı saldırı ile başlayan olaylar sonucunda hayatını kaybedenlerin kronolojik olarak sıralandığı dilekçede, 6 YPG'linin Türkiye tarafından El Nusra'ya teslim edilmesine de yer verildi.

Dilekçede, 'insanlığa karşı suçlar' ve 'savaş suçları'nın ihlal edildiği vurgulanarak şu ifadelere yer verildi:

"TÜRKİYE'DE 'CEZASIZLIK' POLİTİKASI UYGULANMAKTADIR"

"20.07.2015 tarihinden itibaren başlayan ve aşağıda kronolojik olarak anlatılan olaylar ve katliamlar sonucu meydana gelen sivil kayıplarının incelenmesi ve sorumluları hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcılığının harekete geçmesi için Güvenlik Konseyi’nce savcılık kurumuna başvuru mekanizmasının harekete geçirilerek, mahkemenin kuruluş belgesi olan 01/07/2002 tarihli Roma Statüsü’nün (5/1-b-c), (7), (12), (17) maddeleri gereğince işlem başlatılmasına dair bilgi ve belgelerimizin sunulması hakkında.

"Yukarıda belirtilen bulguların ışığında, başkanlığınıza bildirilen olaylar ile ilgili UCM Statüsü’ne göre soruşturma başlatılması gerekmektedir. Olay ile ilgili ulusal mekanizmalar düzeyinde sorumluların ve faillerin açığa çıkarılarak yargılanması temel amacımız ve kaygımız olmakla birlikte yaşadığımız ülkede sivil kayıpları ve yargısız infazlar bakımından yargı ve hükümet uygulamaları ‘cezasızlık’ politikasının halen çok güçlü bir şekilde uygulandığını göstermektedir. Yine en temel korkularımızdan biri de çatışmalı süreçte bu tür yargısız infaz ve toplu sivil katliamlarının bundan sonra da artarak yaşanabileceği ihtimalinin güçlü olmasıdır. Bu noktada uluslararası kurumaların ve işletilecek mekanizmaların yaptırım gücü ve önleyiciliğini önemsemekteyiz.

"SUÇLARIN FAİLLERİ, ANCAK ULUSLARARASI YARGILAMA MEKANİZMALARI SAYESİNDE AÇIĞA ÇIKARILABİLİR"

"Belirtilen bu sebepler itibariyle, başvurucu ve bildirimde bulunanlar olarak, ulusal yargı makamlarının ve hükümetin savaş suçu ve insanlığa karşı suçlar kategorisine giren bu olaylarda sorumluların açığa çıkartılması çabasında olmadıkları kanaatini taşıyoruz. Bu suçların failleri, ancak uluslararası yargılama mekanizmaları sayesinde açığa çıkarılabilir. Bu düşüncelerle savcılığın olayla ilgili soruşturmayı başlatması için başkanlığınıza çağrıda bulunma gereği doğmuştur.”

BM ÖZEL RAPORTÖRÜ'NE İNCELEME BAŞVURUSU YAPILMIŞTI

HDP, “hukuk dışı, keyfi ve yargısız infazlar” hakkında Birleşmiş Milletler (BM) Özel Raportörü Christof Heyns’a inceleme başvurusunda bulunmuştu.