Halkların Demokratik Partisi (HDP) Basın Bürosu, tutuklu vekillerin dava süreçlerine açıklamada bulundu.

Açıklamada, tutuklu vekillerin bugüne kadar toplam 183 duruşmasının görüldüğünü, ilerleyen günlerde 84 duruşmanın daha görüleceğini belirterek, vekillerin davalara SEGBİS yerine doğrudan katılma taleplerinin ise reddedildiğini kaydedildi.

Açıklamada şunlar aktarıldı:

"Cezaevinde tutulan milletvekillerimizin bugüne dek toplam 183 duruşması görüldü. Milletvekillerimiz bunların bir çoğuna, tutuldukları cezaevlerinden SEGBİS (Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi) ile katıldı. Bugün itibariyle milletvekillerimizin, ilerleyen günlerde görülecek 84 duruşması daha bulunmaktadır.

Eş Genel Başkanımız Figen Yüksekdağ’ın bugüne dek 32 duruşması görüldü. Bugün itibariyle, önümüzde 19 duruşması daha bulunmaktadır.

Eş Genel Başkanımız Selahattin Demirtaş’ın bugüne dek 45 duruşması görüldü. Bugün itibariyle, önümüzde 22 duruşması daha bulunmaktadır.

Selahattin Demirtaş; İstanbul, Ankara, Mardin ve Viranşehir’deki duruşmalara fiziken katılmayı talep etti. Ancak bu talebi, mahkemelerce reddedildi.

Viranşehir 1. Asliye Ceza 16 Mayıs 2017 Salı günü yaptığı duruşmada Selahattin Demirtaş’ın mahkemede bulunma talebini "yargılamayı sürüncemede bırakacağı" gerekçesiyle ve hukuka aykırı olarak reddetti.

Eş Genel Başkanlarımız Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş da dahil olmak üzere, cezaevinde tutulan tüm milletvekillerimizin, önümüzdeki duruşmalara doğrudan katılma talepleri mahkemelere iletilmiştir.

Sanığın, duruşmada bulunma talebine ilişkin Yargıtay 16. Ceza Dairesi, esas no: 2015/7164 ve karar no: 2016/6 sayılı kararında; SEGBİS sistemi üzerinden savunma alınmasına itiraz eden sanığın itirazının kabul edilmemesini, kovuşturma aşamasının temel ilkeleri olan doğrudanlık - yüz yüzelik ilkesine aykırı bulmuştur. Yargıtay’a göre SEGBİS sistemine itiraz eden başka suçtan hükümlü sanığın duruşmada hazır bulunma hakkı çerçevesinde duruşmaya getirtilmesi gerekir."