Afyon'da uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren Kürt işçi Özkan Tokay, memleketi Erciş’te toprağa verildi.

Mezarlığın etrafı çok sayıda asker tarafından ablukaya alınırken cenaze törenine, gazetecilerin ve HDP Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede ve HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç’ın da bulunduğu heyetin katılımı engellendi.

Mezarlık önünde açıklama yapan Sarısaç, şöyle konuştu. 

Büyük bir gelir adaletsizliği olduğu için Kürtler kendi memleketlerinde imkansızlıklarla karşı karşıya kalıyorlar ve Türkiye'nin diğer illerinde, özellikle yaz aylarında inşaat işçisi olarak çalışmaya gidiyorlar. 7 Kürt emekçi arkadaşımız da Antalya'da işleri bittikten sonra bir inşaat işi için Afyon'a geçiyor. Sonrasında AKP'nin halkı zehirleyen, halka faşizmi aşılayan politikaları bugün bir Kürt’ün daha buraya cenazesinin gelmesine sebep oldu.

SAKARYA'DA, ÇALDIRAN'DA VE AFYON'DA OLDU

AKP MHP hükümeti, bu cinayetlerin sorumlularını ortaya çıkaracağına, halkı düşmanlık ve kinle beslemekten vazgeçeceğine; olayın üzerini örtüp, bunun Kürt meselesi olmadığını, Kürt oldukları, Kürtçe konuştukları için öldürülmediklerini söylüyor. Tıpkı Çaldıran'da sınırda kendi köyünde öldürülen İbrahim Baykara’ya ilişkin daha savcı oraya gitmeden açıklama yapılması gibi. Aynısını Afyon Valisi de Özkan Tokay için yapmıştır. Tıpkı Sakarya Valisi'nin Kürt işçilere yönelik linç girişiminin üstünü örtmek için açıklama yaptığı gibi. 

KÜRTLERİN YAS TUTMA HAKKINI DA ELLERİNDEN ALMAYA ÇALIŞIYORLAR

Bugün biz cenazeye geldik. Görüyorsunuz etten bir duvar örüldü. Kürtlerin yaşam hakları ellerinden alınırken kayyım tek başına orada bir koruma ordusu ile duruyor. Kürt halkının sadece seçme ve seçilme hakkını, yaşam hakkını almakla yetinmeyecek duruma geldiler. Şimdi Kürtlerin yas tutma, acısını paylaşma hakkını da ellerinden almaya çalışıyorlar. 

Bunların sorumlusu bugün çıkıp mitinglerde Kürtleri terörist gibi, düşman gibi gösteren hükümet yetkilileridir, Cumhurbaşkanı'dır, İçişleri Bakanı'dır. Kürtlerin ölümünün iyi bir şey olduğunu sürekli gazetelerde televizyonlarda insanlara anlatanlar, halkı faşizmle zehirleyenler tüm bunların sorumlusudur. Asla inşaatta toz çıkmasıyla ilgili bir kavganın sonucu değildir bu. 

Özkan kardeşimiz inşaat işçisi olduğu için öldürülmedi, Kürt olduğu için öldürüldü. Hepimizin bunda vebali vardır, herkes kendini bunda sorumlu görmelidir. Tüm Kürt halkının ve Kürtlerin duygularına, acılarına ortak olan herkesin başı sağolsun.