HDP ve Demokratik Toplum Kongresi’nden (DTK) altı isim yarın Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ni (IKBY) ziyaret edecek ve aralarında Mesud Barzani’nin de bulunduğu siyasilerle bir dizi görüşme gerçekleştirecek.

BirGün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre, Eş Genel Başkan Pervin Buldan; milletvekilleri Feleknas Uca, Osman Baydemir, İmam Taşçıer, Berdan Öztürk ve MYK Üyesi Zeynep Boğa’dan oluşacak heyet yarın ve cumartesi günü Erbil’de, pazar günü ise Süleymaniye’de görüşmeler yapacak.

‘AMAÇ BÖLÜNME DEĞİL’

Kürt Ulusal Birliği’ni sağlama amacıyla gerçekleştirileceği açıklanan ziyaret öncesinde heyette bulunan DTK Eş Başkanı ve HDP Ağrı Milletvekili Berdan Öztürk ile Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer değerlendirmelerde bulundu.

Ziyaret nedeniyle hükümetten eleştiri aldıklarını ifade eden Öztürk, amaçlarının bölünme değil, ortak refleks çabası ve gönül birlikteliğini oluşturmak olduğunu ifade etti.

Suriye’de yaşanan gelişmelerin ardından mevcut koşulların ulusal birliğin önemini ortaya koyduğunu savunan Öztürk, bu nedenle IKBY’deki tüm siyasi partileri ziyaret edeceklerini söyledi.

‘İNİSİYATİF ALMAK’

HDP’nin Kürtlerin birlikteliği adına attığı en ufak bir hamlenin dahi ‘uç noktalara’ çekildiğini anlatan Öztürk, “Bölgede yapacağımız temaslarla ulusal bir kongre toplama girişimimizi sonuçlandırmak istiyoruz. 2013 yılında da böyle adımlar atmıştık. Şimdi tekrarlamak istiyoruz. Türkiye, Irak, İran ve Suriye olmak üzere dört parçada yaşayan Kürtler büyük problemlerle boğuşuyor. Hal böyleyken kendi gelecekleri adına inisiyatif almaları kadar doğal bir durum yoktur” dedi.

Bir ülkedeki Kürtlerin yaşadığı problemlerin diğer üç ülkedeki Kürtleri de etkilediğini ifade eden Öztürk, şunları söyledi;

“Kürtlerin ulusal menfaatleri anlamında geleceği adına kararlar alması gerekiyor. ‘Devletlerden kopalım da yapalım’ düşüncesi ile hareket etmiyoruz. Mutlak bir gönül birlikteliğini amaçlıyoruz. Demokratik temelde ulusal bir birlik, Kürtlerin mutlak ihtiyacı.”

‘HALK ORTAK, PARTİLER DEĞİL’

2016’da dönemin HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş ile bölgeye aynı amaçla ziyarette bulunduklarını ancak partiye yönelik operasyonlar nedeniyle temaslarını sürdüremediklerini hatırlatan İmam Taşçıer ise görüşmelerden umutlu olduğunu söyledi.

Temel amaçlarının Kürt partileri arasında diyaloğu geliştirmek ve ulusal birliklerini sağlamak olduğunu anlatan Taşçıer, “Biz Kürtler arasında bir fark görmüyoruz. Bize göre Kürt halkının yaşadığı problemler ortak ancak Kürt partileri arasında bir anlaşmazlık ve diyalog eksikliği var. Eğer problemlerimiz ortaksa bir araya gelmemek için de bir neden yok. Yeter ki partiler diyaloglarını geliştirsin. Halk arasındaki ortaklık, partilere de yansısın” dedi.

Kaynak: BirGün