Hakların Demokratik Partisi (HDP), koronavirüse (Covid-19) karşı tedbirleri arttırdı. Halk sağlığını önceleyerek kitlesel Newroz kutlamalarını iptal eden HDP il, ilçe örgütleri, Parti Meclisi (PM) üyeleri ve belediyelerine genelge gönderdi. Virüse karşı hassasiyetle tedbirlerin alınmasını istenen genelgede, bölgedeki kanaat önderleriyle işbirliği yapılarak, düğün gibi toplumsal etkinliklerin 2 ay boyunca ertelenmesine öncülük edilmesi, taziyelerin açık havada yapılması, sarılma ve tokalaşmaların bir süre ertelenmesi, temel gıda ve hijyen ürünlerine ulaşamayanlar için dayanışma etkinliklerinin düzenlenmesi gibi öneriler yer aldı.

HDP Örgütlenme Komisyonu Eş Sözcüleri Özlem Gündüz ve Alican Önlü imzasıyla gönderilen genelgede, virüsün hızla yayıldığı belirtilerek, “Kapitalizmin geldiği noktanın bir sonucu olduğu unutulmamalıdır” vurgusu yapıldı.

Genelgede, “Kapitalizmin geldiği noktadan kurtulmak, sınırları aşan savaşların evrensel bir barışa dönüşmesini sağlamak için hem hastalığa karşı hem de kapitalist ulus devlet anlayışlarına karşı paradigmamızı yaşamsallaştırmanın yollarını bulmalıyız” denildi.

‘HİJYEN ÖNLEMLERİ İVEDİLİKLE ALINMALI’

Koronavirüse karşı partinin bütün il ve ilçe örgütlerinin gerekli tedbirleri alması gerektiğinin altı çizilerek, alınması gereken tedbirler şöyle sıralandı: “İçinde bulunduğumuz 2 seviyesinde hastalığın yayılmasını engellemek için kalabalık yerlerden ve toplu etkinliklerden kaçınmalıyız. Her gün detaylı temizlik yaparak parti binalarımız dezenfekte edilmeli, iç mekanları sürekli havalandırmalıyız. Parti girişlerinde ve odalarda mutlak suretle dezenfektan ve kolonyalar bulundurulmalı, imkanlarımız ölçüsünde maske ve dezenfektan dağıtımı yapmalıyız. Parti binalarımıza yapılacak ziyaretler kalabalık olmayacak şekilde organize edilmelidir. Ev dışı ortamlarda özellikle merdiven korkulukları, asansör düğmeleri vs. temastan sonra ağız, burun ve göz ile temastan kaçınılmalıdır. Dışarıda zaman geçiren herkesin sık sık ellerini yıkamaları, su olmayan durumda alkol ile el temizliği yapmaları önemli ve gereklidir. Hastalık belirtileri başladığı zaman ya da hastalıktan şüphe edildiğinde, en kısa zamanda bir sağlık kuruluşuna başvurmak ve giderken de maske takmak çok önemlidir.

ETKİNLİKLER UYARISI

İlk etapta düğün ve cenaze gibi kalabalık ortamlar açık havada olmalı ve bu tür yerlerde selamlaşma ritüellerinden uzak durmalıyız. Yereldeki kanaat önderleri ve yerel dinamikler aracılığı ile toplumsal kültürümüze özgü selamlaşma ve tokalaşmaların salgın riski atlatılıncaya kadar yapılmaması yönünde duyarlılık çağrıları yapılmalıdır. Hastalık yayılım gösterip tehlike dereceleri arttığında yereldeki kanaat önderleri ve yerel dinamikler ile ortaklaşarak düğünlerin 2 ay boyunca ertelenmesi yönünde çağrılar yapılmalıdır. Cenaze ile taziyeleri kalabalık şekilde yapmamalı, mevlit gibi ritüelleri ertelemeliyiz. Taziyelere kalabalık bir şekilde değil de temsili olarak bir ya da 2 kişilik ziyaretler yapılmalı, ziyaretlerde de gerekli tedbirler alınmalıdır.

KONGRELER ERTELENMELİ

Hastane ziyaretleri mümkün olduğunca yapılmamalı, zorunlu hallerde de 1 kişiyi geçmeyecek şekilde gerekli tedbirler alınarak yapılmalıdır. Bütün senaryolara göre planlamalar çıkarmalı, halkın korunması için alınacak önlemler en kötü ihtimallerden başlayarak belirlenmelidir. Kongreler, halk toplantıları, kitle çalışması, eylem ve etkinlikler 1 Mayıs’a kadar ertelenmelidir. Önümüzdeki birkaç gün içinde yapılacak olan kongreler, sadece salt çoğunluk sağlanacak şekilde yapmalıdır. 16 Mart gününden 1 Mayıs 2020 tarihine kadar hiçbir şekilde kongreler gerçekleştirilmemelidir.

Temel gıda, sağlık ve temizlik malzemelerine ulaşamayanlar için dayanışma biçimleri geliştirilmeli, belediyelerimizin olduğu yerlerde belediyelerle ortak planlamalar çıkarılmalıdır. Bu kapsamda mahallelerde dayanışma birimleri şimdiden oluşturulmalıdır. Karantina, Olağanüstü Hal ve Sokağa Çıkma Yasağı durumlarında halkın morali yüksek tutulmalıdır. Bu amaçla il, ilçe örgütlerimiz, halkımızın evden çıkmadan yapabileceği ışık açıp kapama, ses çıkarma, şarkı söyleme gibi etkinlikleri şimdiden planlamalıdır. Belediyelerimizin olduğu yerlerde salgına karşı toplumu bilgilendirme çalışmaları ve kampanyaları organize edilmelidir.” 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı