Eski HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, HDP’nin Altılı Masa’da yer almayacağını belirtti.

Ancak Temelli, ortak bir cumhurbaşkanı adayı belirleme konusunda uzlaşmaya açık oldukları sinyali de verdi.

HDP Van Milletvekili Sezai Temelli, Rûdaw Tv’de yayınlanan 15:00 bültenine konuk olarak seçim gündemi ve ittifak konularına hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Meral Akşener’in Altılı Masa’dan çekilmesinin ardından partilerinin MYK toplantısı gerçekleştirdiğini ve daha sonra önemli açıklamalar yaptıklarını belirten Temelli, bir buçuk önce Meclis ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ne yapacaklarına ilişkin açıkladıkları tutum belgesinde belirtiklerinin arkasında olduklarını kaydetti.

HDP için aday çıkarma konusunun deprem nedeniyle ikinci plana düştüğünü dile getiren Sezai Temelli, Meral Akşener’in Altılı Masa’dan ayrılmasının temel nedenlerinden bir tanesinin ise "Kürt sorunu" olduğunu söyledi.

Temelli, “Bugün Bursa maçında da gördünüz. Irkçılık, faşizm, aslında kendisini Kürt meselesi üzerinden, Kürt düşmanlığı üzerinden kendisini büyütüyor. Bunu sonlandırma çabamız var” diye konuştu.

Sezai Temelli “Kürt sorununu çözemeyen hiçbir iktidar aslında Türkiye’nin hiçbir sorununu da çözemiyor. AKP iktidarı döneminde bu çok net görüldü. Bu iktidarın yerine kurulacak iktidarın önceliği bu mesele olmalıdır” ifadesini kullandı.

Devletin "tüm kaynaklarını savaşa ayırdığı için" depremden sonra depremzedelere yardım edemediğini savunan Temelli, “Kürtlerin ve Türklerin kaderlerinin ortak olduğunu gördüğümüz bir noktada böylesine ırkçı çıkışla devlet yönetilemez” dedi.

HDP’nin İYİ Parti liderinin tutumundan sonra Millet İttifakı'na katılıp katılmayacağına ilişkin bir soruya Temelli, şu yanıtı verdi:

 “Millet İttifakı’na veya Altılı Masaya katılma gibi bir seçenek bizim için söz konusu değil. Ancak cumhurbaşkanlığı seçiminde, bir ortak aday belirleme sürecinde üzerimize düşen sorumluluğun gereğini yapacağımızı söylüyoruz.

Bizim kendi ittifakımız var. Ancak cumhurbaşkanlığı seçiminde ortak bir aday girişiminde ortaklaşabilinir”