Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ekonomi Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, partisinin emeklilere ilişkin verdiği kanun teklifini Meclis'te düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. Paylan, HDP’nin emekli bayram ikramiyeleri ve en düşük emekli maaşının 5 bin TL olması için kanun teklifi verdiklerini açıkladı.

Paylan, emeklilere verilen bayram ikramiyelerinin ve emekli maaşlarının düşük olduğunu belirterek ücretlerin artırılması için teklif verdiklerini ifade etti. Paylan, en düşük emekli maaşının 2 bin 500 TL olduğunu hatırlatarak söz konusu ücretle emeklilerin geçinemediğini söyledi.

4 YILDA 100 TL ZAM 

Emeklilere verilen bayram ikramiyesinin son 4 yılda sadece 100 TL’lik zam yapıldığını hatırlatan Paylan, ikramiyelere yapılan zammı “hayal kırıklığı” olarak nitelendirdi. Paylan, emekli ikramiyelerinin açlık sınırına çekilmesi gerektiğini belirterek “Emeklilerin bayram ikramiyelerinin açlık sınırına çekilmesini istiyoruz. Asgari ücret artık açlık sınırının altında ve erimiş durumda. Asgari ücret de belirlenmeli ve artırılmalı ve şu anda emekli ikramiyelerinin 5 bin TL olarak belirlenmesi için yasa teklifimizi bugün Meclis Başkanlığı'na sunduk” diye konuştu. 

Bu yıl Ramazan Bayramı, Hıristiyanların Paskalya ve Musevilerin Pesah’ın aynı aya denk geldiğini söyleyen Paylan, “Bu ay emekli ikramiyeleri alındığında üç dine mensup vatandaşlarımız bir nebze olarak yaralarına merhem olacak bir bayram ikramiyesi almış olacaklar” dedi.

SEFALET MAAŞI 

Yoksulluk sınırının 16 bin TL olduğunu söyleyen Paylan, bu durumda emekli ikramiyelerinin bin 500 ya da 2 bin olmasının kabul edilemeyeceğini söyledi. Emeklilerin hayatta kalmasının mümkün olmadığını ifade eden Paylan, “Dört kişilik ailenin masrafı 5 bin lirayı bulmuş durumda. Büyükşehirlerde 5 bin liranın altında artık kira yok. Elektrik, doğalgaz, su ve internet faturaları 2-3 bin lirayı geçmiş durumda. Bu şartlarda baktığımızda 2 bin 500 lira en düşük emekli maaşı bir sefalet maaşıdır. Yasa teklifimizin ikinci maddesinde de en düşük emekli maaşının da 5 bin TL’ye yükseltilmesini öneriyoruz” ifadesinde buludu.

BİR MİLYON YURTTAŞ İKRAMİYE ALAMIYOR

Paylan, en düşük emekli maaşının 5 bin TL’ye yükselmesinin en azından emeklilere bir süre nefes aldıracağını ifade etti. Paylan, şunları kaydetti: “Teklifimiz üçüncü maddesinde de önemli bir sosyal kesim var. Emekliler var ama bir de yaşlılık aylığı alan 1 milyona yakın yurttaşımız var. Bunlar gerçekten çok cüzi maaş alıyorlar. HDP olarak ekonomi komisyonu olarak Meclis'e çağrımız var, bu bir milyon kişi emekli ve bayram ikramiyesi alamıyor. 1 milyon 65 yaş üzeri yurttaşımız bayram ikramiyesi alamıyor. Bunlar unutulmuş durumda. Bunlara bayram yok mu sayın Erdoğan? İşte 65 yaş üzeri yurttaşlarımızın da Ramazan, Paskalya ve Pesah bayramının gerçek anlamda bayram olması için her iki bayramda da onlara 5 bin TL bayram ikramiyesi verilmesini öneriyoruz yasa teklifimizin 3’üncü maddesiyle.”

43 ÜLKE ARASINDA 39’UNCU SIRADA

Türkiye’nin küresel emeklilik endeksinde 43 ülke arasında 39’uncu sırada olduğunu ifade eden Paylan, bu durumun kabul edilemeyeceğini belirterek “Emeklilerimizin yaşam standartlarını yükseltmeliyiz. Siyasi partilerin bayram öncesi bunu yasallaştırmak için girişimleri sürdüreceğiz” diyerek açıklamasını tamamladı.

ÇARŞININ ENFLASYONU YÜZDE 150'LERDE

Açıklamanın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Paylan, “TÜİK’e alternatif çalışma yapanlara 3 yıllık hapis cezası öngören bir teklif sızdı. Konuya ilişkin neler söyleyeceksiniz” sorusuna şu yanıtı verdi: “TÜİK enflasyonu var şu anda yüzde 61 olarak gözüküyor. Bir de çarşı-pazarın enflasyonu var. Bizim tespitlerimize göre enflasyon yıllık en az yüzde 150’lerde. Yurttaşlarımız çarşı ve pazara çıktığında fahiş fiyatlarla karşılaşıyor. Halkın enflasyonu şu anda yüzde 150’nin çok üzerinde ama TÜİK ise yüzde 61 ilan ediyor.

Çünkü TÜİK’in açıkladığı enflasyona göre işçiye, memura, emekliye zam veriliyor. Bu zamlarla düşük kaldığı için işçinin emekçilerin, emeklinin alım gücü düşüyor. Biz ENAG gibi kurumların enflasyona ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Çünkü ENAG’ın açıkladığı enflasyon halkın enflasyonu olduğunu düşünüyoruz. Bu teklif gelirse muhalefet edeceğiz. İktidar herhalde ekonomide bir hakikat bakanlığı olarak ekleyecekler maliye bakanlığına. Buradan rakamları açıklayacaklar ama istedikleri kadar enflasyonu gizlemeye çalışsınlar, güneş balçıkla sıvanmaz. Şu anda ülke hiperenflasyona gidiyor. TÜİK’in açıkladığı rakamlar hakikati açıklamıyor.”