Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı soruşturma kapsamında savcılıkta ifadesi alınan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı, sevk edildiği Ankara 3'üncü Sulh Ceza Hakimliğince "Terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla tutuklandı ve Sincan Kapalı Kadın Cezaevi’ne gönderildi.

HDP Merkez Yürütme Kurulu, Fincancı’nın tutuklanmasının ardından açıklama yaptı. Fincancı’nın serbest bırakılması çağrısı yapan HDP, “Türk Tabipleri Birliği Merkez Konsey Başkanı, Türkiye İnsan Hakları Vakfı ve İnsan Hakları Derneği Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın tutuklanmasını kınıyor, derhal serbest kalması gerektiğini vurguluyoruz” dedi.

Tutuklama kararının yok hükmünde olduğunu ve Türkiye halklarının vicdanında mahkûm edildiğini belirten HDP’nin açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

LİNCE UĞRADI

TSK’nın kimyasal silah kullandığına dair iki PKK’linin ortaya çıkan görüntülerinden sonra hekimlik mesleğinin gereğini yerine getirmeye çalışan Fincancı, görüntülerde kimyasal gaz kullanımı ihtimalinin olduğunu dile getirmiş ancak hakikatin ortaya çıkması için durumun incelenmesi gerektiğini, bunun için de bağımsız heyetlerin bölgeye gitmesi gerektiğini ifade etmiştir. Bu açıklamadan sonra Fincancı günlerce AKP-MHP iktidarı, ulusalcı-Ergenekoncu çevreler ve yandaş medya tarafından lince uğramıştır.

ORTAK MÜCADELE

İktidar, elinde tuttuğu yargı sopası ile gerçeklerin gün yüzüne çıkmasının önüne geçerek; şiddet, işkence, hukuksuz ve keyfi tutuklamalarla bir korku rejimi yaratmıştır. Bu korku ve istibdat rejimine karşı bütün demokrasi güçlerini, aydınları, yazarları, sanatçıları ve duyarlı kamuoyunu güçlü bir toplumsal bariyer yaratmaya ve ortak mücadele mekanizmalarını inşa etmeye çağırıyoruz.

TOPLUM KORKUTULMAK İSTENİYOR

Bilimin haysiyetine uygun davranarak görüşlerini dile getirmekten çekinmeyen, her koşul ve şartta hakikatin ortaya çıkması için çalışan Fincancı, Türkiye halklarının onuru ve vicdanıdır. AKP-MHP iktidarı toplumun duymasını istemediği gerçeklerin açığa çıkmasından rahatsızdır. Fincancı şahsında toplum korkutulmak, sindirilmek istenmektedir. Korkmuyoruz, buradayız. Şebnem Hocamızın yanındayız. Bu karar yok hükmündedir. Türkiye halklarının vicdanında mahkûm edilmiştir.