Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şişli İlçe Örgütü’nün, Ermeni Soykırımı’nın 102’nci yıl dönümünü dolayısıyla beş yıldır Pangaltı Metrosu önünde yapılan “Soykırımla yüzleşmeanmaya polis izin vermedi.

Polisin anmaya izin vermemesi üzerine anmaya katılanlar, yere serdikleri “Unutma, unutturma, yüzleşme olmadan soykırımlar bitmez” pankartını toplayarak parti binasına geçti.

İstanbul’da HDP Şişli İlçe Örgütü’nde gerçekleştirilen anmada, konuşan Nor Zartonk Eş Sözcüsü Norayr Olgar, Ermenilerden sonra soykırımın Kürt illerinde devam ettiğini dile getirerek, şunları söyledi

Olgar, “Yine insanlar yerinden edilmesin diye devleti 102 yıl sonra da yüzleşmeye çağırıyoruz. Yüzleşme olmadan barış olmaz. Soykırımın mağdurları her yerde” ifadelerini kullandı.

 ‘SOYKIRIMA HAYIR, YÜZLEŞ’

Burada konuşan HDP Şişli İlçe Örgütü üyesi Melis Tatan, 102 yıl önce yaşatılan acı ve toplumsal travmayı bir nebzede olsa hafifletmek istediklerini belirterek, “Şişli’de bugünkü adı ile Kurtuluş ve eski adıyla Tatavla bölgesinde başlayan soykırıma dair bugün ‘Soykırıma hayır, yüzleş’ seslerini yükseltiyoruz” dedi.

Soykırımın 1915’te bitmediğini dile getiren Tatan, şöyle devam etti:

Soykırımın izleri eski Rumca adı Tatavla olan caddeye Kurtuluş ismi verilmesiyle Ermenilerin yoğun yaşadığı sokaklara Bozkurt, Türk Beyi, Baysungur, Savaş, Ergenekon ve Sadri Maksudi isimlerinin konulmasıyla, soykırımın sorumlularından Talat Paşa’nın isminin okullara, caddelere verilmesiyle devam ediyor. Soykırım, Hrant Dink’in, Sevag Balıkçı’nın ve Maritsa Küçük’ün katledilmesiyle, davalarında asıl sorumluların yargılanmaması ve gerçeklerin üstünün örtülmesiyle devam ediyor.

Tatan, son olarak soykırım ile yüzleşilmesi çağrısında bulundu.

‘YÜZLEŞME OLMADAN BARIŞ OLMAZ’

Nor Zartonk Eş Sözcüsü Norayr Olgar da, Ermenilerden sonra soykırımın Kürt illerinde devam ettiğini dile getirerek, şunları söyledi:

Yine insanlar yerinden edilmesin diye devleti 102 yıl sonra da yüzleşmeye çağırıyoruz. Yüzleşme olmadan barış olmaz. Soykırımın mağdurları her yerde.

1915 Ermeni Soykırımı’nın yıldönümü dolayısıyla İstanbul’da yarın (24 Nisan) düzenlenecek anma programına ilişkin habere buradan ulaşabilirsiniz.

(Kaynak: Dihaber)