Halkların Demokratik Partisi (HDP), "Demokratik mücadele programı" kapsamında Ankara’daki demokratik kitle örgütleri ile Alevi örgütlerini ziyaret etti.

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tuncer Bakırhan, Emek Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Şaziye Köse ve HDP Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan’ın yer aldığı heyet, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) genel merkezlerini ziyaret etti.

Heyet, Türk Tabipler Birliği (TTB) heyeti ile de video konferans üzerinden görüşme gerçekleştirdi.

DEMOKRATİK TEPKİ

HDP heyeti, TİHV Yürütme Kurulu üyeleri Osman İşçi, Nihat Bulut ve Sezai Berber tarafından karşılandı. STK ve Siyasi Partilerle İlişkiler Komisyonu’ndan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Tuncer Bakırhan, Türkiye’de iktidarın politikalarına karşı ortak bir tavır ve tepki ortaya çıkarmak için tutum belgesi açıkladıklarını hatırlattı.

Bakırhan, “İzleyip, kenara çekilmenin faturasının çok büyük olduğunu hep beraber gördük. Demokratik mücadele kapsamında destek ve önerilerinizi bekliyoruz. Bir bütünen toplumsal muhalefetin taleplerini dillendirebilecek bir çalışma içerisindeyiz” diye konuştu.

HDP’nin toplumsal muhalefete öncülük yaparak, bu gidişata dur demek için yola çıktığını dile getiren Bakırhan, “Sıra tek tek hepimize gelmeden demokratik bir tepki ortaya koyabiliriz” dedi.

KÖSE: BİRBİRİMİZE GÜÇ VERMELİYİZ

HDP Emek Komisyonu’ndan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Şaziye Köse ise, sermaye gruplarının pandemi sürecini emekçiler, işçiler, halklar üzerinde bir laboratuar olarak kullandığını söyledi.

AKP iktidarının toplumun tüm kesimlerini hedef aldığını kaydeden Köse, şunları söyledi:

“Bu süreçte ihlal edilen çok mesele var. Mesela mezarların kırılıp, dökülmesi. Ölüme saygısızlık onun şahsında o acıları yaşayan ailelere büyük saygısızlık, insanların kemiklerini kimseye haber vermeden kaldırıma gömecek kadar cüretkarlar. O zaman biz de cüretkar olmalıyız.”

İktidar yönelimleri karşısında susup, oturmanın iktidarın gidişatına yol verdiğine dikkati çeken Köse, “Biz bu süreçte belki herkesin kendi köşesinden söylediği sözü güçlü kurmak istedik. Herkes kendi mücadele programıyla ama birbirimize güç vererek, belki bu faşizmin kurumsallaşmasının ve tamama erdirilmesinin önüne geçebiliriz” dedi.

THİV heyeti, HDP yürüyüşünü takip edeceklerini ve olası ihlalleri raporlayacaklarını ifade etti.

TTB: FAŞİZM GÖZ GÖRE GÖRE GELİYOR

HDP heyetinden Köse, sonrasında TTB Merkez Yürütme Konsey Başkanı Sinan Adıyaman ile video konferans yöntemiyle bir araya geldi.

Köse, demokrasi yürüyüşü hakkında ve tutum belgeleri hakkında bilgi vererek, dayanışma çağrısında bulundu.

TTB'den Adıyaman ise, sağlık meslek örgütü olarak her zaman siyasi partilerle bir dayanışma içerisinde olduklarını ve olmaya da devam edeceklerini söyledi. Adıyaman, “Zor bir dönemde bir yürüyüş yapıyorsunuz, fiziksel olarak yanınızda olamazsak da düşünsel olarak yanınızdayız. Bu yürüyüşü ne için yaptığınızı biliyoruz. Bütün Türkiye’de gerçekten bir faşizm göz göre göre geliyor. Her yerden bir çalkantı ve saldırı var. HDP Genel Merkezi’ni Haziran 20’sinde mutlaka ziyaret ederiz” dedi.

HDP'li heyet son olarak TMMOB Genel Merkezi’ni ziyaret etti. Heyet, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz ile TMMOB İkinci Başkanı Selçuk Uluata tarafından karşılandı. Görüşme basına kapalı yapıldı. 

İKİNCİ HEYETTEN ALEVİ KURUMLARINA ZİYARET

HDP’nin ikinci heyetinde yer alan Halklar ve İnançlar Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Tülay Hatimoğulları, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Onursal Başkanı ve HDP 25'inci Dönem Milletvekili Turgut Öker ile Doğan Erbaş da, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'ni (PSAKD) ve Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı’nı ziyaret etti.

PSAKD Genel Başkanı Gani Kaplan, Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Sekreteri Ali Aktaş ve PSAKD Örgütlenme Sekreteri Özgür Kaplan ile Halkla İlişkiler Sekreteri Bayram Özkan  heyeti karşıladı.

Bu ziyarette konuşan HDP'li Hatimoğulları, iktidara karşı duyguların, düşüncelerin birleşmesine ihtiyaç olduğuna vurgu yaptı. Başlatacakları kampanyaya ilişkin bilgi veren Hatimoğulları, "Amacımız son dönemde artan saldırılara yanıt vermek. 'Toplum sesini çıkartmaktadır' mesajını vermek istiyoruz. Bütün demokratik güçlerin ihtiyaç duyduğu demokratik Anayasa'nın yazılmasından tutalım yargının bağımsızlığının tesis edilmesine ihtiyaç var. Demokratik sisteme dönüşe ihtiyaç var çünkü bu sistem işlemiyor, en son ki süreçte 3 milletvekilinin düşürülmesi de bunun son örneği oldu” şeklinde konuştu. 

Hatimoğulları, yürüyüşlerinin dayanışma köprüsü kurmak amacıyla yapıldığını kaydetti.

ABF: BİRLİKTE HAREKET ETMEK YARARLI OLUR

ABF Genel Sekreteri Ali Aktaş ise, HDP’nin yürüyüşü çok daha önce başlatması gerektiğini vurgulayarak, başlatılan çalışmanın arkasında olduklarını vurguladı. CHP’yi de eleştiren Aktaş, “CHP, milletvekili dokunulmazlıkları kaldırılmasına onay verdiği zaman ‘sizin de kapınızı çalacak’ demiştik ve bugün de öyle oldu. Tüm bu süreçlerde HDP dik durdu ve durmaya devam ediyor. Türkiye kötü yönetiliyor ve yarın sıra bizlere de gelecek. Birlikte hareket etmek yararlı olacaktır. Umarım CHP’de temas kurarak, birlikte mücadele eder” ifadelerini kullandı.

PSAKD: DESTEKLİYORUZ

PSAKD Genel Başkanı Gani Kaplan da, 7 Haziran sonrasında HDP’nin ağır bir baskı altına girdiğine dikkati çekerek, “Şu anda HDP çok ciddi demokratik bir mücadele veriyor ve bunu sadece Kürtler için değil tüm halklar için veriyor. HDP’nin ve Kürt halkının verdiği demokrasi mücadelesi Alevilere de bir alan açıyor. Aleviler olarak yürüyüşünüze destek vereceğiz. Biz de kurumların genel başkanları olarak el verdiği müddetçe katılmak isteriz. Alevilerin çok büyük sorunları var, fakat demokrasi sorunu çözülmeden hiç bir inanç gruplarının sorunlarının da çözülemeyeceğini biliyoruz. Yürüyüş konusunda taleplerimiz ne olursa olsun kitlesel ve sembolik katılmak isteriz ve çekinmeyiz” sözleriyle yürüyüşe desteklerini açıkladı.

GEÇMEZ: DEMOKRATİK ANAYASA ŞART

İkinci heyetin son ziyareti ise Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı’na yapıldı.

HDP grubu, burada Vakıf Başkanı Ercan Geçmez ile Vakıf Yönetim Kurulu üyesi Bülent Gültekin tarafından karşılandı.

HDP'li Doğan Erbaş, "Şu anda AKP'yi asıl zorlayan HDP ve bu kampanyayı demokratik tepkimizi ve ortak hareket etme zeminini yaratmak içi başlatıyoruz. Tamamen barışçıl şekilde planladığımız bir yürüyüş. Mevcut gidişten rahatsız olan tüm kesimlerin bizimle dayanışma içerisinde olması anlamlı olacaktır" dedi.

Vakıf Başkanı Geçmez ise, "Biz de gerçekten demokrasiyi istiyoruz. Mahkeme kararları olmadan belediye başkanlarının görevden alınması kabul edilebilir bir şey değil. Diğer Alevi örgütleri ile beraber önerinizi değerlendireceğiz. Şimdiye kadar barışı isteyen kimseyle ters düşmedik, dilerim Türkiye bir an önce demokratik bir Anayasa'ya kavuşur" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı