HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın bugün İstanbul Bakırköy 38. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmasının ardından, Bakırköy Adliyesi önünde açıklamalarda bulundu.

Dokunulmazlıkların ‘hukuksuz’ bir şekilde kaldırıldığını söyleyen Kemalbay, “Hiçbir hukukçunun onaylayamayacağı şekilde sadece ve sadece Saray böyle istediği için, Erdoğan böyle istediği için dokunulmazlıklar kaldırılmıştı. Demirtaş işte bu noktaya parmak bastı. Bu anlamıyla duruşmanın hukuksuz olduğuna dikkat çekti ve mahkemenin bu dokunulmazlıkların kaldırılması meselesinin Anayasa’ya aykırılığını incelemesini ve ara karar vermesini talep etti. Açıkça hakimin bu soruya cevap veriyor olabilmesine rağmen, duruşma salonunda bir duraksama oldu, ardından mahkemeye ara verildi.Hakim ve savcıların bağımsız bir şekilde karar veremeyeceğinin bir örneği oldu bu” dedi.

Kemalbay’ın açıklaması şu şekilde:

Demirtaş ilk kez hakim ve savcılarla yüz yüze geldi. Hepimiz oldukça heyecanlandık, çünkü 1 yıl 4 aydır ilk kez Selahattin Başkan’ı görebildik. Morali iyi, sağlığı güçlü ve yerinde. Herkesi selamladığını söyledi ve bütün halkımıza sevgi ve selamlarını iletti. Burada, bu adaletsizlik sarayında duruşma sürerken, değerli halkımızın sloganları, alkışları, zılgıtları salondan duyuluyordu. 1 yıl 4 aydır hukuksuzca tutuklu olan bir milletvekili, 6 milyon seçmenin oyunu almış HDP’nin Eş Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde mevcut Cumhurbaşkanı’nın siyasi rakibi rehin alınarak siyaseten etkisizleştirilmeye çalışılarak tutuklanmasına rağmen, bugün halklarımız sevgili Selahattin Demirtaş’ın yanında olduğunu bir kez daha gösterdi.

‘DOKUNULMAZLIKLAR ANAYASA’YA AYKIRI BİR ŞEKİLDE KALDIRILMIŞTI’

Biliyorsunuz 20 Mayıs 2016’da dokunulmazlıklar Anayasa’ya aykırı bir şekilde kaldırılmıştı. İlginç bir şekilde tarihte, hukukta eşi benzeri olmayacak bir şekilde, dokunulmazlıklar geleceğe yönelik olarak değil geçmişe yönelik olarak kaldırılmıştı. Yani bir siyasi partinin, kendi rakiplerini tasfiye etmek için uydurduğu bir dokunulmazlık yasasıydı bu. Hiçbir hukukçunun onaylayamayacağı şekilde sadece ve sadece Saray böyle istediği için, Erdoğan böyle istediği için dokunulmazlıklar kaldırılmıştı.

Demirtaş işte bu noktaya parmak bastı. Bu anlamıyla duruşmanın hukuksuz olduğuna dikkat çekti ve mahkemenin bu dokunulmazlıkların kaldırılması meselesinin Anayasa’ya aykırılığını incelemesini ve ara karar vermesini talep etti.

Fakat dün gazeteciler için gerçekleştiği gibi AYM bağımsız değil, burada da bununla karşı karşıya geldik. Açıkça hakimin bu soruya cevap veriyor olabilmesine rağmen, duruşma salonunda bir duraksama oldu, ardından mahkemeye ara verildi.

Hakim ve savcıların bağımsız bir şekilde karar veremeyeceğinin bir örneği oldu bu.

Bizler, bugün sevgili eş genel başkanımızı görme ve selamlaşma şansını yakaladık. Halkımız da eş genel başkanımızı yalnız bırakmadılar. Demirtaş’a sevgilerini, hükümete ise eleştirilerini, protestolarını iletmiş oldular. Biz burada tekrardan halkımıza yürekten teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Kaynak: Demokrat Haber