Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ebru Günay, partisinin genel merkezinde basın toplantısı düzenledi.

Günay, İmralı Cezaevi’nde tutuklu bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan’dan 20 aydır haber alınamamasına dair Asrın Hukuk Bürosu’nun yaptığı açıklamayı hatırlattı ve “CPT’nin Eylül 2022 tarihinde İmralı’ya yaptığı ziyarette Sayın Öcalan’ın görüşmeye çıkmadığı duyumuna sahip olduklarını açıklamışlardır. Bu tablo İmralı adasındaki tecrit rejiminin ulaştığı vahim boyutu göstermektedir” dedi.

CPT’ye seslenen Günay şunları söyledi:

Kendilerine bir kez daha çağrıda bulunarak son ziyaretlerinin detaylarını kamuoyu ile paylaşarak iktidarın işkence ve tecrit suçlarına ortak olmamaya davet ediyoruz. Sayın Öcalan’a yönelik mutlak tecrit politikaları iktidarın çözümsüzlükte ısrarının açık göstergesidir. İktidar böylece tecrit politikaları ile hukuk, adalet, insan hakları ve ekonomik alanda yaşanan kriz ortamından nemalanarak savaş siyasetinde ısrar etmeye devam ediyor.

BAKANLIĞA ÇAĞRI

Günay, Adalet Bakanlığı’na da seslenerek şu çağrıda bulundu:

Dün DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, 3 vekil arkadaşımız ve ayrıca önceki dönem eş başkanlarımızdan Selahattin Demirtaş Sayın Öcalan ile görüşmek için Adalet Bakanlığı’na başvuru yaptı. Adalet Bakanlığı’na çağrımız; bu başvurulara derhal cevap vermesidir. Hukuk sisteminin güvence altına aldığı aile ve avukat görüşmelerinin de bir an önce gerçekleşmesi sağlanmalıdır.

‘AKP’NİN YÜRÜTTÜĞÜ HER SAVAŞ KENDİ BEKASINI KORUMA SAVAŞIDIR’

HDP’li Günay açıklama sonrası gazeteciler tarafından kendisine yöneltilen, “Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırılar devam ederken muhalefet toplantılar düzenliyor ve en son anayasa taslağını açıkladı. Muhalefetin taslağını ve tutumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna ise şu yanıtı verdi:

AKP iktidarı bir savaş siyaseti yürütüyor, kendi iktidarını, faşizmini savaş politikalarıyla kurumsallaştırıyor. AKP iktidarının her savaş ve saldırı konseptine karşı itirazları yükseltmek önemli eşiklerden biridir. Aksi AKP’nin savaş politikalarına destek vermek, AKP’nin arkasında dizilmektir. Biz savaşın Türkiye halklarına, bütün Orta Doğu halklarına kaybettirdiğinin farkındayız. AKP’nin yürüttüğü her savaş AKP’nin iktidar savaşıdır, kendi bekasını koruma savaşıdır. Vicdanlı insanları, Türkiye demokrasisini ve kamuoyunu, kadınları ve gençleri savaş politikalarına itiraz etmeye davet ediyoruz.

AKTAŞ BABASININ CENAZESİNE GÖTÜRÜLMEDİ

Öcalan ile görüşmek için başvurular sürerken, İmralı Cezaevi’nde kalan bir diğer tutuklu Veysi Aktaş’ın babası Abit Aktaş dün yaşamını yitirdi.

Asrın Hukuk Bürosu’nun, Aktaş’ın babasının cenaze törenine katılması için yaptığı başvuruya cevap verilmedi. Abit Aktaş’ın cenazesi Diyarbakır’da bulunan Yeniköy Mezarlığı’nda toprağa verildi.